Jovanović: Turska je u ozbiljnim problemima, Erdogan će izgubiti izbore

Vijesti 08. sep 202217:00 1 komentar

Proteste u glavnom gradu Češke sa kojih je zatražena smjena vlade, energetsku krizu koja prijeti zemljama Evrope, posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana regionu, i mnoge druge teme komentarisao je za N1 iz Praga novinar Milovan Jovanović.

“Turska u ozbiljnim problemima”

O Erdoganovoj posjeti regiji, rekao je da je on koristi za predsjedničku i parlamentarnu kampanju njegove stranke i njega lično.

“Inflacija je u Turskoj 80 posto. Turska je u ozbiljnim problemima, ne vidim način na kojim će pobijediti na sljedećim izborima. Usudit ću se da prognoziram, on neće pobijediti na izborima sljedeće godine i da će oni poslije dugo, dugo godina otići sa vlasti. Pokazalo se da uvijek u izbornoj godini povećava retoriku kada su Bošnjaci u pitanju, da bi pridobio glasove od balkanske dijaspore”, kazao je naš sugovornik.

Dodaje i da nikada nisu bili ovako dobri odnosi između Turske i Srbije.

“Turska ima svoje investicije u Srbriji. Turskoj je važan mir u ovom dijelu Evrope i žele da se nametnu ovdje kao ozbiljan igrač. Projekat izgradnje puta Beograd-Sarajevo je od velike važnosti, žele da rašire svoje investicije i planove, podržava i inicijativu Otvoreni Balkan, i zanimljivo je da se Erdogan protivi izmjenama Izbornog zakona u BiH”, prokomentarisao je Jovanović.

Govoreći o protestima u Češkoj kazao je da su oni najavljeni i za 8. oktobar.

“Oni protestuju zbog visokih cijena energenata, zahtjevaju ukidanje sankcija Rusiji, i da se prekine isporuka oružja Ukrajini. Zanimljivo je da su bili prisutni i oni koji se protive epidemiološkim mjerama i tu ponavljaju da su protiv vakcinacije. Oni okrivljavaju Vladu za energetsku krizu i veliku inflaciju. Tražili su da Vlada odmah podnese ostavku”, naveo je.

Opasno vrijeme za Evropu

Slijedi lokalni izbori u Češkoj, dodao je, te je velika bitka za velikim gradovima, posebno za Pragom.

“To je trka za pridobijanje birača. Češka je među četiri zemlje u Evropi koja je pogođena visokom inflacijom i iz tog ugla jedan dio Češke je nezadovoljan”, istaknuo je.

Kazao je i da od 24. februara ništa nije isto.

“Ulazimo u jedno turbulentno i opasno vrijeme. Evropa nije spremna i ovo je najslabija Evropa u posljednjih 40 godina. Pogledajte ko su danas najmoćniji evropski lideri, pogledajte to slijepilo bez bilo kakve vizije. Ideja o stvaranju evropske vojske je pala u vodu kada je izvršena brutalna ruska agresija na Ukrajinu, od toga neće biti ništa, bez američkog kišobrana, bojim se da bi Putin već bio i u Pragu i u Varšavi”, naveo je Jovanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare