Jovica Stanišić podnosi zahtjev za privremeno puštanje na slobodu u Srbiju

Vijesti 16. dec 202115:28 > 15:29 3 komentara
Michael Kooren/ANP/AFP

Haški optuženik i bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić, koji je prvostepeno osuđen na 12 godina zbog ratnih zločina u BiH, podnijeće zahtjev da zbog bolesti ponovo bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju. Ovo je najavio Stanišićev branilac Wayne Jordash pred sudom u Hagu.

Jordash je naznačio da je „u jednom trenutku bio zabrinut zbog Stanišićevog zdravstvenog stanja, ali da je sve riješeno na zadovoljavajući način“.

Kako su utvrdili ljekari u Hagu i u Beogradu, Stanišić dugo pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis).

Stanišića (71) i Franko Simatovića (71), haški sud je 30. juna, poslije ponovljenog suđenja, proglasio krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Bošnjaka i Hrvata iz Bosanskog Šamca, koje su u aprilu 1992. počinile Crvene beretke.

Optužbi da su odgovorni za zločine u tzv. Republici Srpskoj Krajini i još četiri bosanske opštine, Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom oslobođeni.

Na tu presudu žalbe su uložili branioci, tražeći oslobađanje, ali i tužioci koji zahtjevaju da optuženi budu proglašeni krivim i za druge zločine i da im kazne budu pooštrene.

Stanišić i Simatović prvi su zvaničnici Srbije osuđeni nepravosnažno za zločine u BiH. Proces Stanišiću i Simatoviću – uključujući prvo i ponovljeno suđenje – najduži je u istoriji suda u Hagu i traje 18 godina.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo suđenje je počelo, poslije jednog neuspešnog pokušaja, u junu 2009. U maju 2013, Haški tribunal je prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono vijeće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje koje je počelo u junu 2017, a završilo se novom prvostepenom presudom 30. juna ove godine. Stanišić je cijelo ponovljeno suđenje proveo na privremenoj slobodi u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare