“Jučerašnje odluke Schmidta kao odgovor na NSRS bile su premalo i prekasno”

Vijesti 02. jul 202318:35 0 komentara

Gotovo 24 sata nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, oglasio se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik. Najavio je nove mjere kojima neće poštovati odluke državnih organa BiH. U jednosatnom govoru na Kozari govorio je o svemu i svačemu, najviše o Schmidtu, a najavio je još radikalnije korake, pa i referendum o statusu Republike Srpske.

Republika Srpska će nastaviti svojim putem i Milorad Dodik će kao predsjednik, kaže potpisati zakone koje je nedavno donijela Narodna skupština, uprkos visokom predstavniku.

“Onog trenutka, a ja sam veoma sam lukav, kada potpišem ukaz oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH”, kazao je Dodik.

A visoki predstavnik je jučer odlučio da je nepoštivanje njegovih odluka krivično djelo, ali i proširio krivično djelo napad na ustavni poredak pa tako sada stoji ko silom, prijetnjom upotrebe sile, ali i na druge nezakonite načine pokuša djelovati protiv države, kaznit će se zabranom obavljanja bilo kakvih funkcija.

Iskusni pravnici stava da Christian Schmidt nije bio dovoljno konkretan u izmjenama člana 156. Krivičnog zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak. Time je ostavio prostora posebno tužiocima za različita pravna tumačenja a samim tim i težu primjenu u praksi.

U Federaciji pak, mogi stava kako je Schmidt i ovoga puta bio preblag. Bitka s Miloradom Dodikom davno je trebala biti okončana, smatra Bakir Izetbegović. A da se mnogo ranije trebalo djelovati mišljenje je i pojedinih međunarodnih eksperata koji pomno prate političku situaciju u BiH.

“Taktiziranje i neodlučnost onih koji su bili dužni braniti ustavnopravno uređenje BiH je ohrabrilo Dodika i dovelo nas do stanja u kojem se sada nalazimo. Da je OHR smijenio prije sedam godina one koji su dodijelili odlikovanje Karadžiću, Plavšićki i ostalim presuđenim u Hagu za genocid počinjen u Srebrenici, i da je Tužilaštvo prije šest godina presudilo organizatorima protivustavnog referenduma, separatistički apetiti bi bili presječeni u korijenu”, kazao je Izetbegović.

“Osim nekoliko verbalnih osuda, gotovo da nije bilo konkretnog odgovora na Dodikovo antidejtonsko i neustavno djelovanje. Njegovi postupci potvrđuju da je RS odmetnuti institut jer djeluje nekažnjeno. Jučerašnje ograničene odluke visokog predstavnika kao odgovor na Skupštinu RS bile su, moglo bi se reći, premalo, prekasno”, kazao je David Pettigrew, američki profesor.

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, jučer je pozvao međunarodnu zajednicu da aktiviraju aneks Dejtona koji se tiče vojne implementacije mira. Priželjkuje veće prisustvo međunarodnih snaga, u prvom redu NATO-a, jer smatra kako pravi udar “Dodikova režima” tek slijedi.

“Ako bude pritisaka vjerujemo da do kraja godine bi RS mogla imati referendum na kojem bi mogla odlučivati o svojim daljim statusima. Republika Srpska neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Schmidta i političko Sarajevo”, kaže Dodik.

Za situaciju u Republici Srpskoj je kaže zabrinut i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji sve budno prati i u stalnoj vezi je s Dodikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!