Juratović za N1: Odgoda investicija će najviše pogoditi stanovništvo RS

Vijesti 15. apr 202217:44 > 21:16
N1

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović govorio je za N1 nakon što je potvrđeno da Njemačka obustavlja projekte u RS vrijedne 105 miliona eura.

Pozdravljam odluku Vlade da je obustavila pomoć do daljnjeg dok se ne vrate Dodik i njegove strukture u institucije, dok ne prekine sa slabljenjem državnih institucija, kazao je Juratović.

S time je ta odluka pravedna jer nije ukinuto, nego samo obustavljeno do tog vremena dok RS , odnosno Vlada RS ne prihvati činjenicu da ne može dozvoliti niko u Evropi pa tako i u Njemačkoj da se slabe institucije države BiH, naglasio je Juratović za N1.

Juratović smatra da je riječ o projektima od velikog značaja za budućnost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini.

“Kada bi imali političku savjest onda ne bi uradili taj korak. Mislim da se prvenstveno radi o finansijama, o kapitalu koja je preko 105 miliona eura za četiri projekta po pitanju energetike, dakle dvije HE i jedan vjetreni park i prečiščivači za otpadne vode. To su projekti koji su povezani sa i ogromnim investicijama i te investicije će faliti prije svega ljudima. Te investicije će faliti prije svega ljudima, jer su to bitni projekti za budućnost RS i BiH, a to je novac koji je osiguravao radna mjesta i time i socijalnu sigurnost.”

Neophodno je, na političkom planu, prema njegovom mišljenju, da se stvore uslovi za bolju političku klimu.

“Polako se steže obruč jer nakon skoro tri decenije politike koju oni uglavnom kreiraju i gdje su napravili politiku triju grupa u kojima su korupcija i kriminal duboko vezani, da je polako svima jasno da se svima na jednoj strani kroz sankcije, a na drugoj strani ovo što je Amerika učinila. Naime da na sve tri strane suzbija korupciju i kriminal i to je sad za te političke strukture postalo ozbiljno pitanje. Napominjem kada je premijer Hrvatske prilikom ulaska u EU kada je najednom premijer te zemlje završio pred sudom i završio u zatvoru. Oni su toga svjesni. Mislim da i globalna situacija, ali i međunarodna zajednica shvaća da se više ne može osloniti na to samokreiranje te trojke i njihovih klanova, nego da treba ozbiljno pomoći BiH na stvaranju i funkcionisanju demokratskih institucija i stvaranje mira i stabilnosti kroz ekonomske projekte i procese koji će prije svega biti kondcionirani, dakle projekti će se dobivati samo u tom kontekstu, ako će se na drugoj strani izvoditi reforme koje će voditi prema demokratizaciji BiH. Mislim da se počela mijenjati klima izvana, a i time automatski će se mijenjati iznutra.”

O izbornim reformama i procesu Juratović kaže da je važno da se izbori u oktobru održe.

“Mislim da je najbitnije da se izbori održe. Ne smije nam se desiti ono što se desilo u Mostaru, da 12 godina nema izbora samo zato što se dvije nacionalne grupe podijelile grad, odnosno navodno se nisu mogli dogovoriti.

Drugo, da se uz pomoć međunarodne zajednice sprovedu odluke međunarodnih sudova u praksu, mislim da je to moguće ako postoji volja i sjedne i s druge strane.
U buduće pregovore da se ne ide bez da se unaprijed u javnosti ne diskutiraju ponude koja se jedna drugoj strani daje. Jer samo kroz ponudu je moguće naći kompromis, a ne tako da se ide u raspravu i onda se izađi iz rasprave i kaže ono što već tri decenije znamo da su se dogovorili da se ne mogu dogovoriti
Građani BiH se više ne smiju dozvoliti da ih se tako vuče za nos. Moraju se preispitati kakav život imaju, kakvu budućnost imaju njihova djeca i s kim mogu tu budućnost graditi. Mora im biti jasno da je ta budućnost može biti samo zajednička i da se zajedno mogu naći rješenja: za bolje zdravstvo, koje ne funkcionira niti u Sarajevu, ni u Banjaluci, ni u Mostaru ni u Širokom Brijegu , niti u Zenici ni u Tuzli, ako nigdje ne funkcionira znači da svi narodi imaju jedan te isti problem; da ne funkcionira privreda, socijalno društvo, zdravstvo, ništa ne funkcionira, ništa ne funkcionira u državi, a oni se bave temama koje su njima važne, oni se bore kako da osiguraju sebi stolice, umjesto da traže rješenja za budućnost građana. To mora narod da se osvjesti i početi birati drugačije, nove stranke nove ljude sa rješenjima za bolju budućnost, a ne za širenje straha jedni od drugih”, kazao je za N1 na kraju Juratović.

Vezane vijesti

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad