Jurišić: Govorili su da je Trojka mekana i popustiljva, danas su pokazali stav

Vijesti 19. apr 202318:32 0 komentara

Danas se održava šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Nju su napustili poslanici SNSD-a i opozicije iz RS-a. Razlog za napuštanje sjednice je zajednička izjava koju su o državnoj imovini potpisali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, ali i predsjednici parlamentarnih stranaka sa nivoa države i FBiH, među kojima su Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine komentarisala je današnju sjednicu PD Parlamenta BiH.

“Mi već dva mjeseca gledamo najave iz RS-a koji je krenuo od Krivičnog zakona kojim se kriminalizuju klevete, da ne govorimo o zabrani pristupa LGBTIQ populacije vrtićima i školama. Donosi se cijeli niz diskriminatorskih zakona i onda ide priča o secesiji. Reakcija Trojke je bila očekivana iako su ih nazivali izdajnicima. Kada dirnete imovinu i dirnete u teritorijalni integritet i suverenitet, u tom slučaju se mogu očekivati ovakve reakcije. Najave o napuštanju institucija BiH su dolazile i ranije”, kazala je Jurišić.

Poslanici iz RS napustili sjednicu Parlamenta BiH, prvo opozicija pa i SNSD

Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, NSRS je usvojo Zakon o državnoj imovini, i Jurišić kaže da se  morala očekivati ovakav reakcija.

“Uz ovakav pritisak javnosti da se nešto uradi, a govorili su da je Trojka mekana i da popuštaju, oni su uzvratili. Principi Trojke su državna imovina i teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, kaže Jurišić.

Jurišić kaže da je razočarana što se danas ovako sjednica okončala i da neke bitne tačke dnevnog reda nisu usvojene, a koje se tiču ljudskih prava.

State Departement: BiH ima visok stepen korupcije, netolerancije prema manjinama

Jurišić kaže da je State Department ozbiljna institucija i da su svaki apel i zahtjev iznimno važni. Podsjetila je i na slučajeve koji su još pod istragama a koji su bitni da se riješe. Jedan od njih su povratnici u Višegrad, porodica Memišević, koja je nedavno pretučena i opljačkana u svojoj kući.

“Pridružiću se onima koji stalno govore da je neophodno pronaći napadače na bračni par Memišević. Vrlo često kada je riječ o napadu na povratnike to bude vijest par dana i ništa. Raduje što policija RS i dalje intezivno radi na slučaju i vjerujem da će doći do napadača”, kaže Jurišić.

Isto tako, kaže, jako je važno da se procesuiraju napadači na LGBTIQ aktiviste u Banjaluci.

“Čuli smo da su naknadno preuzeli vidio snimke sa mjesta napada. Biće potpuno neprihvatljivo ako se ne nađu napadači. Užasavajuća je retorika koja je prethodila napadu”, kazala je Duška Jurišić, aludirajući na političare iz Banjaluke koji su svojim zapaljivim govorima “ohrabrili” napadače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!