Jurišić poslala poruku kolegama političarima optuženim za zlostavljanje žena

Vijesti 08. mar 202320:54 1 komentar
N1

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić večeras je u Pressingu govorila o brojnim aktuelnim političkim i društvenim temama, kao i o ulozi žena u politici u kontekstu današnjeg praznika, Dana žena.

Imamo li razloga za slavlje?

“Ako mene lično pitate, moja majka je preminula prije šest mjeseci i za mene je to uvijek bio majčin dan. Tako da, nekog posebnog razloga za slavlje nemam. Čudna je euforija nastala u Sarajevu i državi, valjda nemamo dovoljno razloga da slavimo, pa onda slavimo tek toiko da bismo slavili. Kada je riječ o ženskim pravima, to je oblast o kojoj su mnoge aktivistice danas govorile, meni je žao što se ne govori svakog dana”, kazala je Jurišić.

“Osim čestitki jakim ženama, moje srce ide Kozarčankama i Rabrenkama, ali jednoj posebnoj ženi njeno ime je Meliha Idrizović. To je moja druga majka. To je žena koja je posljednjih pet godina života moje majke njoj posvetila. Takvih žena u BiH i regionu je jako puno”.

Ko su danas jake žene?

“Jako puno ima jakih žena. Za mene je impresivno da su žene i u političkom rječniku umirujući faktor. I u tom Kozarcu. Srcem za mir. Dođete spontano u 2 sata i one kažu ‘Mi smo našle načina da se izborimo za mir’. Kažu da kada su se postepeno poćeli vraćati i tražiti svoja prava, jednog dana su se pojavili iz Finske ambasade, pa je došao i ministar vanjskih poslova Finske i rekao da će dobiti donaciju za infrastrukturne objekte. Na pitanje kako su ih uočili, kažu da su pratili njihovu borbu”, kazala je Jurišić i dodala:

Kada sam bila u Rabranima, primjetila sam da su one tiho i mirno primjetile sve što je potrebno. Bave se poljoprivredom, imaju poslove, odgajaju djecu. Žene jako puno poslova rade i to je jedan od problema. A jedan od problema bh. politike je što su dvije žene istakle jedan problem mogući da je kandidat u političkom životu neko ko je zlostavljač žene. Ja skrećem pažnju da se ti muškarci oglase i kažu šta se to dogodilo. Pozivam ne samo kolegu iz Vijeća ministra, nego i nekoga ko je kandidat za ministra za sport i kulturu KS. Ovaj put su ga prozvale njegove kolegice, borkinje za prava. Ta stvar treba da se izvede na čistac“.

Također, Jurišić je kazala da je stvar užasne političe nedosljednosti.

Stvar je užasne političke nedosljednosti. Spomenuli smo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na početku pandemije njega je njegov politički lider Dodik prozvao i kazao da ne želi više da ga vidi i neće obavljati više političke dužnosti jer je prekršio mjere za covid izolaciju, dok je postojao policjski sat. Sada imamo ozbiljne optužbe, medijske navode, ženske NVO koje govore da je riječ o zlostavljaču“.

Šta je sa ženama žrtvama?

“Ja se samo plašim da se to vraća “u tradiciju”. Da mi nemamo prave primjere, činjenice i podatke o tome koliko je zlostavljanih žena. Vraćamo se u devedesete po mnogo čemu.

Zakon o ravnopravnosti polova se krši. Znaju se procenti, 40 posto najmanje. Moramo reći, HDZ tu prednjači, predložio je dvije ministrice. Naša stranka je predložila mene. Evo pogledajte ostalo, rijetkost je. Tu i tamo se pokušavaju ispuniti kvote, ali je to daleko od potrebnog. Žene se uvijek na određeni način ističu. To možete vidjeti, kada dobiju moć i urade fantastične stvari; vrlo su vrijedne, uporne i naprave progres“, poručila je Jurišić.

“Također, moram impresivnu sliku iz Srbije i hrvatske premijeti osoba kao što su Latinka Perović, Vesna Pusić, Žene u crnom koje su od 1991. godine borkinje protiv rata i fašizma na ovim prostorima. Također s druge strane imate žene poput Mirjane Marković, Biljane Plavšić. Čini mi se da u tom političkom isticanju ne postoji nekakva sredina”.

“Čak je, to sam saznala, došla je i jedna primjedba na samo jedan izbor i to na moj izbor”, kazala je Jurišić.

Od koalicionog partnera?

“Jeste, jeste”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare