Jurišić: Vrijeđanje radnica Bošnjakinja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u podružnici “6. novembra” u Srebrenici ohrabreno izostankom reakcije tužilaštava na napade na povratnike

Vijesti 09. okt 202317:45 0 komentara
F.Z./N1

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić oglasila se povodom napada na povratnike u RS koji se događaju tokom proteklog perioda. Među posljednjima je bilo vrijeđanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi Melise Ibrahimović, radnice podružnice preduzeća "6. novembar" u Srebrenici.

Kako je objavio jučer Ramiz Salkić, bivši potpredsjednik RS a sadašnji poslanik u NSRS, vrijeđanja su se dešavala tokom njenog obavljanja radnih dužnosti.

“Na višednevni mobing, uznemiravanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi Melisa se požalila suprugu Esadu koji se odlučio informisati u pomenutoj firmi o tome šta se dešava i stati u zaštitu svoje supruge. Tri dana nakon što je posjetio firmu i obavio razgovor sa šefom u firmi dobio je prijavu da je prijetio radnicima da će “raznijeti firmu”. Kako to inače biva policija u ovom entitetu ekspresno sa posebnim zadovoljstvom reagira kada treba privesti i saslušati Bošnjake, što je uradila i u ovom slučaju, te je Esada saslušavala više sati saopštavajući mu da je u ozbiljnim problemima i da mu prijeti kazna do 12 godina zatvora”, naveo je Salkić na Facebooku.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić, pružila je povratnicima podršku.

“Otvoreno vrijeđanje radnica Bošnjakinja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u podružnici u Srebrenici preduzeća „6.novembar“ iz Zvornika ohrabreno je izostankom efikasne reakcije tužilaštava na napade na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz Višegrada, Osmana Mehanovića iz Bratunca, Senada Sejfića iz Kamenice u opštini Zvornik. Pritisci na povratnike nastavljeni su pritvaranjem Mirsada Omerovića iz Srebrenice, te prekomjernom upotrebom policijske sile protiv maloljetnog A.J. Protiv autora Izvještaja o negiranju genocida vodila se medijska kampanja, koja je ugrozila njihovu sigurnost. Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je donesen zaključak o osudi napada na povratnike u Bosni i Hercegovini, te formiranju Komisije, koja je dužna u roku od 45 dana predložiti mjere za zaštitu povratnika. Od tada, 21.9. napadi i pritisci su nastavljeni. Najgore što se može dogoditi da radnice, koje su javno digle svoj glas zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, izgube posao, ali i neophodni osjećaj sigurnosti i to ne samo na radnom mjestu kao što se to dogodilo novinarki Kadiri Šakić iz Srebrenice, koja je sa porodicom napustila Bosnu i Hercegovinu. Odgovornost vlasnika tvornice je da upozori i sankcionira odgovorne za uvrede, na lokalnoj vlasti da pruži osjećaj sigurnosti, na društvu da osudi odgovorne i pruži podršku ugroženima, te gradi toleranciju, a na međunarodnoj zajednici da kontinuirano političke lidere upozorava na važnost poštivanja ljudskih prava i u kontekstu ispunjenja uslova za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji. Uostalom, nisu li napadi na povratnike direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, Aneksa VII? U suprotnom, svi zajedno smo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju. Ni u profesionalnom ni u ličnom, privatnom kapacitetu to sebi neću dozvoliti. Melisa Ibrahimović, imate moju podršku”, poručila je Juršić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!