Jurišić: Zločine nad djecom ne možeš riješiti parama

Vijesti 22. sep 202410:28 0 komentara
F.Z./N1

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišič oglasila se povodom slučaja presude za zlostavljanje maloljetnika od strane poznatog glumca Momaera Kasumovića.

“U zemlji gdje se pravda može kupiti za iznos nenamjenskog gotovinskog kredita, teško je ne postaviti pitanje: gdje je dno? Moamer Kasumović, osuđen za bludne radnje nad maloljetnikom, otkupio je svoju kaznu. Zločin nad djetetom otplaćen je. Neko je u pravosuđu procijenio da je za slobodu nakon bludničenja nad maloljetnikom potrebno platiti iznos koju ljudi koriste za preuređenje stana.

Kao majka, ali i aktuelna i dugogodišnja borkinja za ljudska prava jasno i nedvosmisleno poručujem da zločini nad djecom nisu prekršaji koje možeš “riješiti” parama. Opravdana je uznemirenost javnosti, pogotovo što se promašaji pravosudnih zvaničnika, koji za posljedicu imaju uništavanje ljudskih života, često ponavljaju. Sada kada se javljaju žrtve, jasno je još jednom da je povjerenje u pravosuđe na najnižem nivou.
Nema nikakve dileme da su naslijeđena zakonska rješenja loša, da javnost traži represivnije mjere, ali treba priznati i sopstvene slabosti, tromost u provedbi pravnih akata o registru pedofila, koji mora biti javan.

Na žalost, ne iznenađuje me ni što neki javni akteri koriste ovakve slučajeve za širenje dezinformacija. Povezivati pedofiliju s liberalnim vrijednostima i “zapadnim svijetom” pokazuje koliko su spremni manipulisati žrtvama zarad predizbornih poena. Umjesto da su se godinama bavili zaštitom djece, sada se bave sijanjem straha i laži.
Pedofilija ne samo da je krivično djelo, zločin i to nad djecom, pedofilija je ljudsko, moralno dno, ispod kojeg nema dalje.” napisala je Jurišić u svom osvrtu.

Vijest o presudi poznatom glumcu izazvala je lavinu reakcija ali i pitanja o zakonskim rješenjima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!