“Kad bi Drina znala da priča. Ona je najveća grobnica djevojaka i djevojčica”

Vijesti 19. jun 202219:58 > 20:00 0 komentara

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 obilježile su Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu. Podsjećajući na stotine Bošnjakinja koje su u proteklom ratu bile žrtve silovanja u Foči.

Kad bi Drina i ostale rijeke znale govoriti, rekle bi nam da je u Foči, najmlađa žrtva silovanja tokom rata, imala 11, a najstarija 70 godina. Za njih i za sve druge nevine žrtve, u Ćehotinu su spuštene bijele ruže. O traumama koje su proživjele mora se govoriti, kaže žrtva Zehra Kovačević Murguz.

Svim preživjelima bih bi poručila da progovore, da ne šute, jer mi se nemamo šta stiditi, neka se stide oni koji su učinili zločin nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Kad bi Drina znala da priča.. Ona je najveća grobnica i djevojaka, i djevojčica i zarobljenika iz KP doma. Šutanje je odobravanje, a svaka neispričana priča je nagrada za zločina”, rekla je Zehra.

Nikakvo spomen obilježje ne postoji na sportskoj dvorani Partizan kako bi ukazivalo da je nekad ovdje bio logor, u kojem su tokom rata u Bosni i Hercegovini zarobljene i silovane žene i djevojčice.

U Foči je tokom rata ubijeno 2.752 Bošnjaka, a skoro trećina bile su žene. Tačan broj silovanih nikada nije utvrđen, ali podaci i ispovijesti pokazuju da ih je bilo na stotine.

Uklonite murale u Foči i drugim gradovima, a postavite spomen obilježja, da se zlo nikada ne dogodi, a ne daj Bože ponovi. Mi se nalazimo ispred sportske dvorane Partizan. To je kao svaka druga obična zgrada za nekog prolaznika”, kazala je Midheta Kaloper iz Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”

Predstavnice Udruženja “Žene u crnom” iz Beograda, i ove godine su pružile podršku. Kažu, budućnost se ne može graditi bez priznanja patnje žrtvi i osuđivanja krivaca.

“Dolazimo iz države u kojoj ne samo da se negiraju ratni zločini, nego se ti zločini i zločinci slave. Oni su među najuglednijim članovima društva. To je jako, jako zabrinjavajuće”, kazala je Staša Zajević iz ovog udruženja.

Haški tribunal je u presudi protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca 2001. godine prvi put u istoriji seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti. Ipak, žrtve svoje traume ne mogu prevazići ukoliko ne dobiju podršku društva.

“Zato i jeste Foča mjesto gdje treba da se sastajemo i da pošaljemo jednu univerzalnu poruku, ne samo ženama Foče, nego svim ženama širom BiH, bez obzira na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost da ovo što se dešava, mi suosjećamo sa njima”, navela je Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH

U Foči su bili i predstavnici Ambasade SAD-a u BiH

“Divimo se hrabrosti žena koje su odlučile da progovore o tome. Sjećamo se i odajemo počast onima koji nisu preživjeli”, navela je Deborah Menutti.

Prošlo je 30 godina od početka rata. Simbolično, u nebo je pušteno 30 balona u bojama drzave koja jos uvijek nije uspostavila adekvatan sistem pomoći žrtvama silovanja u ratu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!