Kad miris knjižare zasjene cijene: Provjerili smo koliko košta školski pribor

Vijesti 28. aug 202422:01 0 komentara
N1

Bliži se početak nove školske godine, a to znači i nove izdatke. Iako će neki učenici dobiti besplatne udžbenike, troškovi su i dalje visoki. Miris knjižare odavno su zasjenile cijene školskog pribora.

Od drugog septembra, u većini škola u BiH, ponovo će đaci u školske klupe. Spremni da upijaju nova znanja i srećni zbog susreta sa drugarima.

“Vidjeću drugare, učiteljicu, poželio sam ih.. I više ću učiti”, obećao nam je učenik drugog razreda Amar Radović.

I dok je školarcima glavna briga kakve će ocjene dobiti i hoće li pred njima biti teški zadaci, roditeljima glavobolju zadaju nezaobilazni troškovi.

Lejla Radović majka je troje djece. Dvoje su đaci, pa su i troškovi, kaže, dupli.

“Kad je Amar krenuo u prvi razred nismo znali šta nas čeka, mada imamo poznanike koji imaju djecu u školi, ali to je nama bio izazov. Uglavnom trebaju ruksaci, trebaju udžbenici, sveske, za vodu bočice, za hranu, za užinu plastična posudica. Ne znam kako koja škola traži, ali naša škola Skender Kulenović je tražila uniforme, što je nama bio dodatni trošak. Ne znamo kakva je situacija za drugi razred, rekla je učiteljica da ništa još ne kupujemo, to ćemo da vidimo”, ispričala nam je Amarova majka.

Da i drugi roditelji čekaju uputstva učiteljica i razrednih starješina, vidljivo je i u sarajevskim knjižarama. Gužvi još uvijek nema.

“Veće gužve još nisu počele, kupuju, gledaju, razgledaju, ali veće gužve mislim da će biti od ponedjeljka dok nastavnici djeci kažu šta treba da kupe, većina roditelja to čeka. Tako da od ponedjeljka, baš veće gužve očekujemo. Stvarno su iste cijene kao prošle godine, teke A5 od 80 pfeninga pa nadalje, A4 od marku i po pa nadalje, ruksaci od 30 KM pa nadalje”, navela nam je radnica u jednoj od knjižara, Amela Ćepić.

No, tu su i pernice. Manje i prazne mogu se kupiti i za 3 KM, dok su veće sa pratećim priborom od 10 KM pa nadalje. Drvene bojice oko 10 KM, vodene od 3, tempere i do 20 maraka. Grafitne olovke, blokovi za crtanje, šestari, gumice za brisanje, flomasteri, lenjiri.. Spisak je dug.

Kupovina školskog pribora za jednog učenika, roditelje košta oko 200 KM. Još ako se na to dodaju želje mališana koje često prevazilaze mogućnosti roditelja, troškovi su daleko veći.

Više detalja u priči ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!