“Kada ovi ljekari odu, građani Konjica će ostati bez zdravstvene zaštite”

Vijesti 16. dec 202119:16 0 komentara
N1

Zbog blokade računa Opće bolnice u Konjicu kao i Doma zdravlja u ovom hercegovačkom gradu zdravstveni radnici preživljavaju iz dana u dan. U vrijeme epidemije, ne zbog korone nego politike, kažu ljekari, dovedeni su u najtežu situaciju u posljednjih 20 godina. Od oktobra platu nisu dobili. Njihov neposluh trajat će sve do uplate novca i deblokade računa.

Stotine radnika u Konjicu i dalje ne radi. Očajni, ljuti, čekaju reakciju. Među rijetkima na poslu je Meliha Hebibović. COVID odjeljenje mora raditi. Kisik, čija je dostava bila upitna, ova bolnica i dalje uredno dobija.

“Zahvaljujući razumijevanju kompanije koja nam dovozi kisik, oni nam i dalje dostavljaju kisik u količinama koje su nama potrebne. Ova situacija je razočaravajuća jer su se mnogo oglušili o nas i ignorišu sve naše vapaje, zahtjeve da se ovo riješi”, kazala je Meliha Hebibović, glavna sestra COVID odjela Opće bolnice u Konjicu.

Zahtjevi su jednostavni: deblokada računa i uplata plata. 22 miliona dug je Opće bolnice i Doma zdravlja. Dug se nagomilava od 2008.

“Ono što mi ustanova kao zakonski možemo tražiti od Porezne uprave, to je molba o odgođenom plaćanju, koja je sada u proceduri u kantonalnom uredu Porezne uprave. Tu se završava procedura, koja ide prema federalnom nivou i onda je do toga da li ćemo napraviti neki sporazum”, kazao je Dženan Lepara, direktor Opće bolnice u Konjicu.

Ako se nešto ne učini bunt će se proširiti

Stav iz Porezne uprave nismo dobili. Sindikalci objašnjavaju da su se sastali sa predstavnicom porezne. Obećanje je da će sve do ponedjeljka biti završeno.

“Ja se bojim kada ovi ljekari odu da će građani Općine Konjic ostati bez zdravstvene zaštite i oni onda mogu, to je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na zdravstvenu zaštitu, podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih – to je u ovom slučaju Porezna uprava”, kazao je Irfan Jazvin, predsjednik Sindikata Opće bolnice Konjic .

“Ovdje je sramota Fadila Novalića, premijera… sramota je i ministra zdravstva Gorana Opsenice koji nije došao da vidi radnike. Zatim kantonalnog ministra Faladžića. Niko nije dovoljno uradio i stvar je prepucavanja grupa unutar stranaka koje su na vlasti”, kazao je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK.

Ako nadležni nešto ne učine, odnosno ne odblokiraju račune, bunt će se proširiti.

“Spremni smo u svakom trenutku da pokrenemo štrajk solidarnosti, te u znak podrške blokiramo saobraćajnicu u Mostaru sve do trenutka kada će se ljudima uplatiti plata. Krajnji rok je ponedjeljak. Samo čekamo odluku Sindikata iz Konjica i strukovnog sindikata da bi mogli djelovati”, kazao je Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar .

Zbog neuplaćivanja plata nekoliko ljekara je već podnijelo zahtjeve za otkaz. Nemar nadležnih, kažu ljekari, širi se brže od korona virusa.

Bijeli mantili i dalje su tu. Zdravstveni radnici, poručuju, od svojih zahtjeva neće odustati. Oni traže samo svoje pošteno zarađene plate. Jedna od poruka je: stop kriminalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!