Kada prijaviti nestanak osobe i kako pripremiti odlazak u prirodu?

Novi dan 05. jan 202211:41 > 12:59 0 komentara

Pravovremena informacija upućena GSS-u ili policijskim službenicima, posebno u zimskim danima, i u slučajevima kada se radi o starijim osobama, ili osobama sa zdravstvenim problemima može spasiti život poručuju iz FUCZ odgovarajući na pitanje kada prijaviti nestanak.

“Policija je ta koja prva prima informaciju, u poslednje vrijeme građani sve više vjeruju GSS-u, pa sve češće prijavljuju direktno. Gorske službe spasavanja odmah rade po pozivu, ne čekaju 48sati, kao što radi policija da bi pokrenuli potragu, jer postoji mogućnost da se sami vrate, ali GSS-u i nama FUCZ to nije bitno, mi odmah po pozivu izlazimo”, rekao je Sabahudin Spahović iz FUCZ.

Iako zakonski okvir u kome spasioci rade nije dobar, i iako i spasilačke službe prate složenu strukturu Bosne i Hercegovine, spasioci jednostavno prevladaju administrativne prepreke poručuju sagovornici N1.

“Ako se desi nestanak osobe na lokaciji, prvi izlaze oni na čijoj se lokaciji to dogodilo, zatim se pozivaju sljedeće stanice susjednih lokalnih zajednica, i tako se širi, imamo čak i regionalnu saradnju, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Crna Gora. Znači zovemo prve susjedne, ukoliko to ne može, onda zovemo Kamču u RS”, poručio je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH, dodajući da čim potraga prevaziđe dva kantona uključuje se FUCZ.

Pretraga je kompleksan i nimalo jeftin proces, a zbog potpune slike, spasiocima su potrebni svi podaci od imena i prezimena, uzrasta, pola, odjeće koju nosi, da li ima zdravstvenih problema, pati li od demencije, ima li suicidne namjere.

“Na terenu možete da susretnete mnogo stvari, ako je neki planinar viđen zanima nas gdje je poslednji put viđen, broj telefona, stanje baterije, sve nam olakšava. Kada pođemo na teren, sve moguće resurse, opremu i znanje stavimo na raspolaganje. Kada su u pitanju potrage koje traju dugo resursi se iscrpe, ljudi moraju da odu sa radnih mjesta, da su odvojeni od porodica i provode mnogo vremena na terenu, a to sve košta”, pojasnio je Miro Kalem iz GSS Jahorina.

Svima koji planiraju boravak na planini, spasioci preporučuju adekvatnu pripremu, prije svega provjeru vremenske prognoze, ali i terena, da se raspitaju o rutama, ali i da se obavjesti porodica, prijatelji ili GSS o tome gdje se ide, posebno ako se radi o organizovanim grupama. U planinu, spasioci poručuju, nikada ne idite sami. Bitno je napuniti mobilni aparat, i instalirati mape, da biste mogli locirati sebe i proslijediti lokaciu spasiocima ukoliko bude potrebe.

Osim toga, neophodno je pripremiti rusak sa hranom, pićem i adekvatnom presvlakom, baterijom, upaljačem, sve ono što bi moglo biti potrebno u slučaju nesreće ili problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!