Kakav je plan BiH u slučaju dolaska izbjeglica iz Ukrajine

Vijesti 28. feb 202219:02 > 19:49 0 komentara
N1

U BiH izbjeglica iz Ukrajine još nema. No, u slučaju eventualnog dolaska, bit će spreman imigracijski centar Salakovci. Za stanovništvo ugroženog područja od sutra će biti aktivan i humanitarni broj 17023, putem kojeg će građani moći donirati 2 marke. Prema trenutnim informacijama, ne očekuje se veći priljev izbjeglica u BiH, ali poučeni ranijim iskustvima, pitanje je kako bismo odgovorili na humanitarnu krizu. Jer jedinstvenog, institucionalnog odgovora, zasad, nema.

Imigracioni centar Salakovac je, ujedno, I jedini smještajni kapacitet u BiH koji bi mogao da odgovori izazovu izbjegličke krize u Ukrajini, saopšteno je iz Društva Crvenog krsta BiH. Ono što ova organizacija može da ponudi, svodi se na distribuciju hrane, psiho-socijalnu pomoć I obnavljanje porodičnih veza izbjeglih. U svemu ostalom se mora aktivirati i državna briga.

Nama jeste u mandatu i smještaj, ali prvenstveno država i institucije BiH treba da mobilišu taj resurs ako se ukaže potreba. Od sutra je u funkciji I humanitarni broj 17023 putem kojeg će građani BiH moži da doniraju 2 KM za stanovništvo ugroženog područja”, kaže Rajko Lazić iz društva Crvenog krsta u BiH.

Federalni premijer, međutim, ima i druga rješenja.

Znate da imamo u Lipi, u Delijašu kod Sarajeva jako velike kapacitete od 5-6 hiljada ljudi. To je za prijem prvog talasa ako bi to došlo do nas“, kazao je Novalić.

Opšrinije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!