Kako će u BiH izgledati proslava 8. marta u vrijeme korone

Vijesti 05. mar 202119:22 > 19:47 0 komentara
Anadolija

Uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak, 8. marta, vršiće pojačane kontrole poštovanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Pojačan inspekcijski nadzor biće vršen na području svih opština i gradova kantona, a kontrolisaće se ugostiteljski objekti, restorani, hoteli, disko i noćni klubovi, posebno oni koji su planirali organizovanu proslavu Dana žena uz muziku uživo, najavljeno je iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave su podsjetili da su subjekti u svom poslovanju obavezni poštovati važeće naredbe nadležnih kriznih štabova, kao i specifične mjere i preporuke koje je propisao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, jer u suprotnom predstavljaju mjesta potencijalnog rizika za širenje zaraze virusa korona.

Pozivaju se subjekti nadzora da budu odgovorni i da striktno poštuju sve propisane mjere, te na taj način spriječe širenje zaraze, ali i izbjegnu izricanje represivnih mjera od inspektora.

Građani su pozvani da i dalje primjenjuju mjere lične zaštite za očuvanje vlastitog i javnog zdravlja.

Podsjećamo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je tri nove naredbe, uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u BiH.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su nove naredbe donese s ciljem da se osigura što bolje provođenje protivepidemijskih mjera.

“Naredba vezana za zabranu organizacije osmomartovskih zabava je preventivne naravi, kako bi se smanjio rizik od eventualnog širenja infekcije. Nažalost, morat ćemo u uslovima pandemije obilježiti 8. mart na drugačiji način kako bismo smanjili rizik od prenošenja bolesti jer upravo skupovi takve vrste predstavljaju najveći rizik”, kazao je Huseinagić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!