Kako do reforme pravosuđa: “Ono što je spora pravda vremenom postaje nepravda”

Vijesti 20. mar 202319:59 0 komentara
F.Z./N1

Danas je u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima Švedske u BiH i ministarstava pravde, jedan od rijetkih koji se prioritetno ne odnosi na izuzetno lošu sliku pravosuđa u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. O njoj se konkretno govorilo na drugom mjestu sa analizama prakse najviših sudova odakle je poručeno da se koruptivna krivična djela relativno brzo procesuiraju, ali da pitanje zloupotrebe uticaja i položaja i dalje predstavlja problem i u optuženju i u presudama.

VSTV uz podršku Ambasade Švedske u BiH provodi pilot projekat u 18 sudova s ciljem smanjenja opterećenja administrativnih poslova za sudije koje bi se trebale fokusirati na ročišta i pisanje presuda.

Intencija je daktilografe sukcesivno mijenjati pripravnicima i volonterima sa završenim pravnim fakultetom. Neophodno je smanjiti broj izvršnih predmeta kojih u BiH ima oko dva miliona, no čini se da će VSTV lakše doći do zakonskih rješenja kojima bi se smanjio broj žalbi koje se meritorno razmatraju, a upravo žalbe usporavaju postupke pred najopterećenijim sudovima.

“U Kantonu Sarajevo najveći prvostepeni i drugostepeni sud, najviše i problema, ali od podnošenja tužbe do drugostepene presude u parničnom referatu čeka se i do osam godina”, rekao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a .

Trajali bi postupci i i duže ističe Lagumdžija, da se dio predmeta iz sudova u Sarajevu, Tuzli, Mostaru ne prebacuju na manje opterećene kantonalne sudove, a među rješenjima su i planirana proširenja kapaciteta, iz centra glavnog grada BiH izmješta se zatvor.

Šta se još treba promijeniti pogledajte u izvještaju Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!