Kako je biljka koja se mogla kupiti na policama apoteka postala zabranjena i “omražena”: Pomaže u liječenju multiple skleroze, Alzheimera, kancera…

"Istraživanja kanabisa: Nove perspektive i otkrića" naziv je simpozija koji se održava u Visokom. Medicinska upotreba, pravne implikacije, ekonomska perspektiva, značaj legalizacije cannabisa u medicinske svrhe, edukacija glavne su teme ovog simpozija koji je okupio vodeće stručnjake iz Bosne i Hercegovine i regiona. O benefitima kanabisa u medicinske svrhe u Novom danu govorili su: Richardu Horvatu - dipl. Ing elektrotehnike, Mihaelu Zornjaku iz Green Dream Teama i dr. Predragu Radiću – psihijatar.

Jugoslavija bila jedan od većih uzgajivača

Sagovornici su prije svega govorili o stigmi koja prati ovaj lijek već decenijama.

“U Bosni i Hercegovini se ne korisit u medicinske svrhe osim pojedinaca koji su se suočili i pobijedili tu stigmu u sebi, a ona je duboko prisutna u našoj svijesti. Oni se za svoje liječenje snalaze na crnom tržištu. Donedavno su bili i sudski procesi protiv onih koji su se liječili kanabis ekstraktom za neizlječivu bolest multiplu sklerozu. Ta biljka je stigmatizirana od 1937. godine kada je stavljena na kriminalnu listu SAD. Do tada ste je mogli kupiti na policama apoteka i preko noći je nestala. Industrijska konoplja se uzgajala na stotine hiljada hekatara po SAD, a Jugoslavija je tada bila jedna od većih igrača na svjetskom tržištu tada po uzgoju. Prohibicijom je i ona stavljena na tu listu”, naveo je Horvat.

Dodaje kako je dosta Hollywood pomogao u toj stigmatizaciji, a da se decenijama nakon bavimo skidanjem te stigme u svrhu liječenja.

U liječenjima kojih bolesti pomaže kanabis?

Radić ističe kako je kanabis moćna biljka.

“Ovisi o pojedincu i dijagnozi. Najmoćnija je u poremećajima kao što je multipla skleroza, poremećajima u probavnim sistemima, pokazala se dobra kod Parkinsove bolesti, ali i kod ostalih neuroloških smetnji”, naveo je Radić.

Dodaje kako je i u Hrvatskoj problem taj što je upotrebna količinski ograničena pa samim time i efekti u liječenju.

Zornjak se bavi sportom dugo godina i navodi kako koristi kanabisovo ulje za liječenje sportskih povreda.

“Pušenje nije najzdravija varijanta, postoji zdraviji način – to je vapoziranje suhe materije i korištenje ekstrakta itd. Volio bih da svaka osoba može lakše doći do tog ekstrakta koji je kontroliranog kvaliteta”, rekao je Zornjak.

Horvat naglašava kako je kanabis esencijalna hrana za čovjeka i njegov organizam u smislu regulative perceptora u tijelu koje se, ističe, poput puzli poklope s određenim kanibiodima iz biljke i dolazi do sistema regulacije u tijelu.

“Kancerogene stanice kontinuirano nastaju u našem tijelu i onda postoje mehanizmi koji to detektiraju i unište ih. A ova hrana pomaže da se sistem uz detekciju kancerogenih stanica ponovo uspostavi jer kancerogene stanice metastaziraju u trenutku kada ih sistem više ne prepoznaje. Ova hrana pomaže da se to izbalansira”, rekao je dr. Horvat.

Regeneracija organizma

Dr. Radić ističe kako kanabis olakšava san, povećava raspoloženje i apetit. Liječio je nekoliko žena ovim preparatima i bile su beskrajno zahvalne.

“San je najbitniji. Mnoga istraživanja su pokazala da ova biljka poboljšava kvalitetu i performanse sna. Tijelo se bolje regenerira i to je isto kada vam mehaničar kaže da trebati napraviti generalku vozila. Neće je praviti na ler gasu, taj motor se treba ugasiti. Tako je i kod čovjeka. I zato su bitni paramteri tog THC-a. U Švicarskoj u kojem je legalan, istraživanje je pokazalo da se luče hormoni koji proizvode osjećaj zadovoljstva i druge za rergeneraciju”, rekao je Zornjak.

Dodaje da je kanabis u sjemenu i dobra hrana jer 100 grama tih sjemenki ima 32 grama proteina, 40 g masti omega 3,6,9… i dr.

Oprez!

Dr. Radić poručuje da u svemu treba biti i jako oprezan te nagllašava razliku između CBD-a i THC-a,

“CBD nije psihoaktivna, THC jeste. Treba biti i oprezan, THC se ne treba pušiti prije 25. godine dok se ne završi rast i razvoj mozga jrer može napraviti više štete. Mi smo na odjelu psihijatrije imali slučajeve mladih koji su došli s psihičkim problemima koji su se javili nakon konzumacije THC-a. Ne možemo tvrditi da je samo uzrok THC, ali velika je vjerovatnoća da jeste. S toga treba biti oprezan i konstultovati se s ljekarima o količnama”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!