Kako je Dodik došao u posjed vile na Dedinju?

Vijesti 14. mar 202219:18 > 19:18 14 komentara

Nakon informacije u medijima da je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, dobio poziv Tužilaštva BiH kako bi dao iskaz u predmetu „Pavlović banka“, a povodom kupovine vile na Dedinju, provjerili smo da li je poziv stigao. Iz Dodikovog kabineta tvrde da poziv nije stigao, ni jednom do sada. Dok iz Tužilaštva BiH poručuju da je u radu više predmeta u kojima je Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela.

“Četiri i nešto s tim što ja finansiram i tri studenta od svoje plate”, ovako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio nedavno na pitanje novinara koliko iznosi njegova plata.

Od plate koja je četiri i nešto, osim što finansira studente, Milorad Dodik vraća i kredit. Podigao ga je, kaže, za kupovinu vile na Dedinju. Vilu je pak kupio godinu dana prije kreditiranja u Pavlović banci još daleke 2007. godine od beogradske Komercijalne banke za ukupnu kupoprodajnu cijenu od 850.000 eura. Vila je uknjižena na Dodikovo ime iste godine kada je i kupljena, a osam mjeseci prije kredita.

“Mi smo izračunali zapravo da Dodik na osnovu prihoda, zvaničnih prihoda koje smo dobili od Vlade RS-a, u to vrijeme imao 64.000 KM ukupnog godišnjeg prihoda. Prema kalkulatoru Pavlović banke on je trebao potrošiti cijelu godišnju platu za tri rate kredita”, pojašnjava Azhar Kalamujić, novinar CIN-a.

Dodik je nakon toga tvrdio da je vilu iznajmio stranoj organizaciji. Iz Centra za istraživačko novinarstvo nisu moglu utvrditi o kojoj se instituciji radi, ali jesu cijenu izdavanja nekretnina na Dedinju koja je u tom trenutku iznosila za slične objekte maksimalno 5.000 eura.

“Zvaničnik banke od koje je na dražbi kupljena vila tvrdio je da je Dodik platio kešom, a da bi kasnije rekao da više nije siguran. Nama je to bilo interesantno budući da se radilo o iznosu sa kojim jedan zvaničnik, koji nije imao privatni biznis, nije mogao raspolagati tim novcem”, dodaje CIN-ov Kalamujić.

Interesantno je ovo bilo i Tužilaštvu BiH iz kojeg poručuju kako je u radu ove institucije više predmeta, u kojima je Milorad Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela. Svi predmeti su u radu.

Jedan od predmeta je i ukrajinska ikona Svetog Nikole koju je Milorad Dodik uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. Tužilaštvo BiH je 18. decembra prošle godine formirlo predmet kako bi izvršilo provjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare