Kako je Džemil pronašao fotografiju brata kojeg je ubio snajper u Sarajevu

Vijesti 10. apr 202111:01 > 13:30 3 komentara
Sniper Alley project
N1

Džemil Hodžić je prije dvije godine pokrenuo projekat „Sniper Alley“ kako bi napravio arhiv fotografija iz opkoljenog Sarajeva i pronašao bar jednu fotografiju svoga brata koji je snajperom ubijen 1995. godine u Sarajevu. Želja mu se poslije 26 godina ostvarila. Džemil je na zvaničnom Fejsbuk nalogu „Sniper Alley“ - Aleja snajpera objavio da mu je fotograf Thomas James Hurst poslao fotografiju koja je nastala 1993. godine, a na kojoj je njegov stariji brat Amel.

Džemil je za N1 pojasnio kako je njegov brat stradao.

Igrao sam se klikera, moj brat se igrao tenisa. Bilo je primirje. U jednom trenutku je lopta otišla na “čist prostor”. Amela je snajper pogodio u prsa. Prvo što sam uradio jeste da sam otišao kući i zovnuo mamu koja je došla iz noćne smjene iz Opće bolnice. Zovnuo sam i pomoć, njega smo umotali u deku. Nisam znao da je Amel poginuo tog momenta, trebalo mi je duže vremena, bilo mi je 12 godina“.

“Taj dan i taj momenat je promijenio nam čitav život. Ja sam naglo odrastao. Ovaj projekat je nastao kao sjećanje na život jer želim da ga sebi vratim jednim dijelom onakvim kakav je bio dok je bio živ”.

Slike opsade Sarajeva

Kaže da je nalazio razne fotografije iz tog perioda te ih neplanski čuvao.

Ja sam nalazio razne slike iz opsade Sarajeva, neplanski sam čuvao slike i pravio svoj neki arhiv. U međuvremenu su se pojavila imena fotografa koja su fotografisali. Bila je to lista od oko 30 fotografa i bio sam optimističan da ću naći sliku. Sebi sam dao period od pet godina da je nađem, ne bih odustao naravno“.

“Veoma je lako skupiti fotografije za koje nemam prava da objavim, nekih 5.000. Ove što imam dozvolu je od 83 fotografa, nekih 1.000 fotografija”.

Thomas James Hurst je fotograf koji mu je poslao fotografije koje je tražio.

Sa Thomasom sam intenzivno počeo komunicirati 15. marta. Kada mi je poslao mail sa galerijama, vidio sam svoju ulicu na fotografijama. 25. marta kada sam se vraćao s posla, poslao mi je galeriju i kada sam je otvorio vidio sam sebe. Sam sebi nisam vjerovao da sam to ja. Sjeo sam u automobil i nisam mogao da vozim. Suze su same navirale“.

Osjećaj sreće i tuge istovremeno je neobjašnjiv, kazao je.

Taj osjećaj sreće i tuge, to je neobjašnjivo. Sjeo sam za kompjuter da mu odgovorim i onda su stigle nove galerije gdje sam vidio svog brata. Još uvijek sam u nekoj vrsti šoka i sreće. On je ubijen pet metara od lokacije gdje je slika nastala. Jedan dio mene mi je vraćen barem“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare