Kako je izgledao “projekat zapošljavanja” za koji je osuđen Amir Zukić

Vijesti 29. jul 202219:19 1 komentar
N1

Za posao u javnom sektoru 2016. godine mito je davano u iznosu od 10 do 20 hiljada KM. Tako je pokazala prvostepena presuda u predmetu ''Bosna''. Za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade, te za trgovinu utjecajem osuđen je bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić, te bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović. Sud je osudio i Safeta Bibića, Senada Traku i Ramiza Karavdića.

”Časni sude nisam kriv”. Ove riječi izgovorio je prije pet godina Amir Zukić. Tadašnji osmijeh, nakon pet godina zamijenio je muk.

Sud je prevostepeno utvrdio da Zukić jeste kriv. I to za zapošljavanje u javnim institucijama i zloupotrebu položaja.

“Dokazat ćemo da ne postoje osnove krivnje. Imam dojam da je Sud podlegao političkom pritisku jer smo dali dokaze… moramo sačekati otpravak presude… čak je porodica Zukićeva, supruga i malodobno dijete bili izloženi pritisku paralelno obavještajnog aparata”, kazao je Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića.

A pritisak koji je Sud utvrdio jeste Zukićev pri zapošljavanju više osoba. Šema je izgledala ovako.

Zukić i Safet Bibić dogovarali su, kako je navedeno, ”projekat zapošljavanja”. Penzionisani poštar Ramiz Karavdić dostavljao je Safetu Bibiću podatke nezaposlenih osoba koje su spremne platiti radno mjesto. Bibić je o tome obavještavao Zukića, a on Džananovića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede BiH. Radno mjesto koštalo je od 10 do 20 hiljada KM. Sead Keserović, uposlenik Elektrodistribucije iz Zavidovića izjavio je pred sudom da su mu za zaposlenje sina tražili 16 hiljada KM i člansku kartu SDA.

Svjedok Abid Kerla rekao je da je na temu zapošljavanja nekoliko puta razgovarao sa Bibićem, koji mu je govorio da će biti radnih mjesta, ali da će to koštati.

“Za fizički rad je govorio da košta 10.000 do 12.000 maraka, a za fakultetsko obrazovanje 20.000 maraka”, kazao je svjedok Kerla.

Safet Bibić, osuđen je na šest godina zatvora, dok je Ramiz Karavdić dobio dvije, a Senad Trako godinu i po. Asim Sarajlić, delegat u Državnom parlamentu oslobođen je optužbi.

“Toliko smo čuli nesuvislih i nepristojnih komentara na račun Asima Sarajlića… da je sinonim za korupciju. Biće garant komentara da je kriv jer je oslobođen. Neko će za to morati odgovarati… vjerujte”, kazao je Fahrudin Ibrišimović, advokat Asima Sarajlića.

Mnogi su zbog politizacije javnog sektora napustili državu. Stranačka zapošljavanja, kažu građani, rijetko se kažnjavaju. Prvostepenom presudom Općinski sud u Sarajevu to je danas i učinio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare