Kako mladima vratiti interes za učenjem zanata?

Vijesti 15. feb 202420:33 0 komentara
N1

Bolje zanat u ruci nego diploma na grani. Međutim, grana je privlačnija pogotovo jer se danas lakše i stiče. A znanje vrlo upitno. Zato i nema molera, vodoinstalatera, automehaničara.

Automehaničarskim poslom Srđan Vučković se počeo baviti još prije 11 godina. Kod starijih kolega je ispekao zanat, a onda ‘zasukao rukave’ i osamostalio se. Posla uvijek ima, ali je problem pronaći mlade željne učenja.

“Mlađe generacije koje idu prema nečemu, koje žele nečim da se bave i da rade, uglavnom izbjegavaju ove poslove, automehaničar, autoelektričar, lakirer, bilo koji vid tog posla. Iz nekog razloga se to izbjegava. Posla ima, stvarno ima. Ko hoće da nauči ovaj zanat, da se bavi ovim poslom, vjerujte mi da neće pogriješiti sigurno. Da će biti sutra bez posla ili u škripcu, ne”, primjećuje automehaničar Srđan Vučković.

Mnogi će biti u ‘škripcu’ ukoliko postanu pravnici ili ekonomisti, s obzirom da je niska stopa zaposlenosti. Uporedo, sve je teže pronaći varioce, zidare, tesare, molere, instalatere, električare.. Stoga, Srednja škola metalskih zanimanja u Sarajevu kontinuirano radi na popularizaciji stručnih zanimanja.

“Ja sam smjer tehničar mehatronike, taj smjer mi se mnogo svidio, jer spaja elektroniku, mašinstvo, elektrotehniku i informatiku. Mogu svašta da biram, od IT do elektrotehnike, zaista imam velike mogućnosti”, naglasio je ovo Tarik Konak, učenik SŠ metalskih zanimanja.

Uprkos velikim mogućnostima i potražnji na tržištu rada, struka je pred kolapsom, navodi direktorica ove ustanove. No, prije svega neophodno je probuditi društvenu svijest.

Opširnije u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!