Kako obezbijediti dovoljne količine plina: Projekat Južne interkonekcije ili skladištenje gasa?

N1

Sa svakom novom zimom, otvaraju se stara pitanja - hoće li cijena energenata biti povećana, kako ćemo se grijati? Koliko je do sada urađeno na rješavanju pitanja opskrbe i cijene, a koje su mjere izostale, za N1 govori Amer Jerlagić, energetski stručnjak.

Par dana pred kraj 2023. godine novi stres i bojazan za građane Kantona Sarajevo. Mogućnost da od prvog dana Nove godine ostanu bez plina. To se, ipak, nije desilo, ali koliko nadležni rade na ovom pitanju?

“Te stvari, u vezi s formalnim ugovorom, trebalo je da budu dogovorene u trećem kvartalu – julu i avgustu, a ne čekati kraj godine. Hvala Bogu pa se desilo da imamo plin i prijetnje, ili šta već, se nije obistinilo”, kaže Jerlagić, dodajući da nije ni vjerovao da bi građani KS, odnosno, FBiH mogli da ostanu bez plina. Pitanje koje odavno visi u vazduhu je koja su, onda, rješenja? jerlagić kaže, postoje dva. Prvi je projekat Južne interkonekcije i realna je, jer, kako pojašnjava, iza nje stoji SAD.

“To je veza koja je potpuna alternativa ruskom gasu i naravno, bolja konkurencija i sve ostalo. Dobar dio projektne dokumentacije je završen. Ostale su samo formalne političke stvari. Hoće li biti jedna ili će biti još kompanija? Šta ime veze ta cijev u zemlji u odnosu na autoput? Smiješna je stvar prokopati neku trasu i položiti neku cijev i pustiti gas. Zašto bi bila neka kompanija u Mostaru, kad već imamo BH-Gas u FBiH?”, pita se naš sagovornik. Komentariše i nedavnu izjavu premijera FBiH da postoji mogućnost osnivanja svojevrsne podružnice.

“Ne može biti podružnica, nismo mi Rusija. Nemamo 11 vremenskih zona pa sad, zaboga, tamo je negdje neki projekat…”

Ipak, reklo bi se da se radi na kompromisu, ali ne onima koji predstavljaju ustupke protivne zdravom razumu, ističe.

“Zašto, bilo koja kompanija, npr. Euroasfalt  nema podružnicu u Medaku, kad se radi dio puta pored Doboja, Medakova? Nema potrebe. Mala smo mi država. To su nepotrebni resursi, nepotreban teret na budžet. Imamo kompaniju, imamo projektne studije, projektne biroe koji će voditi taj projekat. U redu, neka HDZ napravi u nekom od kantona kompaniju kao što je Sarajevogas za snabdijevanje građana, ali je jedna kompanija koja će distribuirati gas od granice BiH do srca FBiH”, navodi Jerlagić.

Drugo rješenje, po svemu sudeći, politički jače je skladištenje plina. Imamo li mogućnosti za to? Imamo. Jasan je Jerlagić.

“Ako Srbija u Vojvodini ima ogromno skladište, ako to ima Mađarska, ne vidim razloga zašto se u zemlji ne može napraviti jedna ogromna betonska površina neki ogromni bazen, betonski zatvoren, u koji će se skladištiti hiljadu kubika gasa? Nekad je bila ideja, u vrijeme kad je SBiH bila na vlasti, da se to radi u starim jamama rudnika soli oko Tuzle. Pa se tad lokalna politika pobunila, postojao je strah da to ne bude štetno. Postoje tehnološka rješenja kakva ima Zapadna Evropa, rade se ogromne prostorije pod zemljom, betonirane, u koje se smjesti gas i to je dugoročno rješenje. Kupujemo ga kad je znatno jeftiniji, tokom ljeta, skladištimo ga i to su praktična rješenja”, pojašnjava.

Sva ta infrastruktura košta, skup je to projekat, ali unosi kasnije jednu relaksaciju. Osim toga, ukoliko domaći rudnici ne proizvedu dovoljno električne energije iz domaćih termo kapaciteta i ta se energija bude morala kupiti na tržištu, samim tim će duplo skuplje biti i cijene, zaključuje Jerlagić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!