Kako se liječi infekcija streptokoke: Pedijatar ima važan savjet

Vijesti 13. feb 202320:20 0 komentara
N1

Zagađenje zraka opasno doprinosi povećanju respiratornih problema kod građana. Ambulante i ove zime prepune su pacijenata. A vrhunac sezonske gripe tek nam slijedi.

Uprkos gužvi u ambulantama, pacijenata sa težom kliničkom slikom gotovo da i nema. Vrhunac sezonske gripe tek se očekuje, čega bi se trebale pripaziti najranjivije kategorije.

“Gripa prolazi bez nekih komplikacija kod osoba koje nemaju neka druga oboljenja. Zaista, mogu biti kobna za starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, na primjer oboljenja kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, dijabetičari, kod njih klinička slika može biti znatno teža. U to smo se uvjerili u toku pandemije koronavirusa”, napominje Rialda Blažević iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Iako je trenutno sezonska gripa najprisutnija, ne treba zaboraviti ni koronavirus. No, ljekari navode da se i u ovom slučaju, bilježe blaže kliničke slike.

“To ovaj odomaćeni soj koji je već dosta prisutan i na koji mi imamo odgovor. Većina ljudi je ili vakcinisana ili su preboljeli covid 2-3 puta, tako da je mutirani omikron koji mi imamo, ne radi teške kliničke slike. Sve se završava na nivou primarne zdravstvene zaštite”, izjavio nam je glasnigovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

Koronavirus nije izazvao teže posljedice kod djece, ali pedijatri upozoravaju na moguću pojavu morbila. Postotak vakcinisane djece je mali. Sa druge strane pojavile su se i streptokokne infekcije. One se liječe antibioticima.

“Vrlo brzo dječica budu bolje, već nakon 24 ili 48 sati od uvođenja antibiotika, djeca budu dobra, mogu se vratiti u kolektiv. Već 48 sati smatra se da je obeskličena, da dijete više nije zarazno, ali terapiju antibiotikom treba ispoštovati do punih 10 dana zbog mogućih komplikacija koje streptokok sa sobom može da nosi”, apeluje pedijatar Slaven Krajina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!