Kako se osamostaliti u BiH dok vrtoglavo rastu cijene kvadrata?

Vijesti 21. jan 202310:07 0 komentara
N1

Nakon vrtoglavog rasta cijena, situacija na tržištu nekretnina se stabilizuje. Ipak kvadrati su brojnim građanima teško dostupni, a najteže mladima. Iako u Republici Srpskoj mladi bračni parovi na raspolaganju imaju i kreditnu liniju Vladine Investiciono-razvojne banke od nje, trenutno, slaba vajda.

Svaka druga mlada osoba u Bosni i Hercegovini živi s roditeljima. Dio takve statistike je i Anja. Ova 26-godišnja Banjalučanka nakon završetka fakulteta pronašla je posao i planira da se stambeno zbrine, ali u tome je sprječavaju sve skuplji kvadrati koji su, kaže iz svog iskustva, motivacija mnogima da krov nad glavom potraže van granica.

“Imam mogućnost da odem, ali ljubav prema mojoj porodici, prema trenutnom poslu me spriječila da to uradim. Snaćiću se nekako ovdje. Uvijek postoji druga mogućnost, opremanje sprata, montažna kuća u dvorištu i slično.”, kazala je Anja Vidić.

Upravo ovakvo rješenje sve češće je i krajnja opcija za sve veći broj mladih. To kaže Dragan Milanović koji se bavi prodajom nekretnina. Jer za razliku od stanova u novogradnji, tvrdi, cijene kuća, individualnih objekata i placeva nisu proporcionalno rasle.

Primjera radi, ako neki mladi bračni par ima 150 hiljada, nekada je mogao da kupi stan u Banjaluci za recimo četvoročlanu porodicu, sada se to svelo na 40 kvadrata. A oni sa tim novcem mogu da kupe plac negdje u nekom od perifernih naselja, da sagrade kuću i zadovolje te potrebe”, pojasnio je Milanović.

Jer stanovi su, s obzirom na nizak standard, sve manje opcija. Rast cijena građevinskog materijala, radne snage, pa i potražnje uslovio je rast cijena kvadrata u svim gradovima. U posljednjem tromjesječju 2021. godine, kvadrat je u Trebinju koštao 1.844 marke, prošle godine 2.682. Kvadrat je dakle skuplji za 830 marka. U Istočnom Sarajevu za godinu je kvadrat skuplji za 580 maraka, u Bijeljini za gotovo 550 a u Doboju za 450.

Najviše su rasli kvadrati u najvećem gradu. U Banjaluci je tako u trećem tromjesječju 2021. godine kvadrat koštao 2.402 marke, u trećem tromjesječju 2022. čak 3.729 maraka. U zbiru to znači da je za samo godinu dana kvadrat stana u Banjaluci skuplji za više od 1.300 maraka.

Tako drastičan rast cijena prošle jeseni je oborio prodaju za 20 odsto. Mnogi su zbog toga predviđali stagnaciju na tržištu nekretnina,a li zbog pojeftinjenja materijala i pad cijena kvadrata na proljeće, ali takvo predviđanje nije realno.

Teško je planirati, jer imamo drugi problem, mi smo ostali bez radne snage. Tako da ona radna snaga koja danas radi u stanogradnji mora biti plaćena gotovo kao na zapadu. Koliko god pojeftini materijal, toliko nam poskupi radna snaga. Neće biti značajnih snižavanja cijena.”, istakao je ekonomista Zoran Pavlović.

S druge strane cijene kvadrata u ovoj godini značajnije ne bi trebale rasti što znači da bi i dalje mogle ostati nedostižne za mlade. Bračni parovi, mlađi od 30 godina, u Republici Srpskoj na raspolaganju imaju kreditnu liniju IRB-a po povoljnijoj kamati od one u komercijalnim bankama. Ipak, uz ograničenje da nekretnina koju kupuju može koštati maksimalno 150 hiljada maraka. Ipak, zbog stanja na tržištu taj limit uskoro bi mogao biti veći.

“Mi smo opredjeljeni da idemo prema povećanju iznosa, jer mislimo da je to neminovno zbog cijena na tržištu i kretanja na tržištu. Manje nam je to bitno u manjimm gradovima i opštinama gdje cijene nisu toliko velike kao što je u Banjaluci, Istočnom Sarajevu ili većim gradovima, tu imamo problem.”, kazao je v.d. direktora IRB RS Dražen Vrhovac.

Takva odluka, ako i bude donesena, trebala bi se desiti u prvom kvartalu ove godine. Pitanje je kakav će njen efekat biti, jer su mladi, zbog inflacije sve manje likvidni.

S druge strane mladi samci, bez bračnog partnera, su u još težoj poziciji, jer je IRB 2021. ukinuo liniju za samce, i nema je namjeru vraćati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!