Kako Srbija obilježava neustavni rođendan entiteta druge države

Regija 09. jan 202419:34 6 komentara
N1

Svečano u Banjaluci, ali svečano i u Beogradu. Povodom neustavnog 9. januara kao Dana Republike Srpske bit će priređen vatromet u Beogradu na vodi, defile iz Banjaluke direktno je prenošen na javnom servisu, a nisu izostale ni brojne čestitke. Među njima i ona sa idejom "srpskog sveta".

„Srećan rođendan Republiko Srpska“, ispisano je na kuli Beograda na vodi.

“Tamo gdje najljepša se zora budi”, kaže himna Republika Srpske, “časni i ponosni žive dobri ljudi”.

Tamo gdje časni i dobri ljudi Republike Srpske ne žive – e tu glasaju. I tu se neustavni rođendan jednog entiteta druge države proslavlja u rangu s Božićem i Novom godinom – na Kuli Beograd. Da čestitku odatle vidi i jedini koji ovih dana nije otišao put Banjaluke.

Zato nema kog tamo poslao nije. Prvi ešalon Srpske napredne stranke i Igora Mirovića. Ministra informisanja, ministricu nauke, prvu ženu srbijanskog zdravstva, Nikolu Selakovića, jer ima lijepe manire i nikad mlađeg Aleksandra Vulina.

Od drugih poznatih gostiju, koji još nisu u SNS-u, bila je tu i Milica Đurđević Stamenkovski.

Sve ih spaja jedan čovjek.

“Ponosan sam na činjenicu da sam evo 20 godina na čelu RS. Od njene 32 godine, ovo je 11. godina da sam njen predsjednik. Ne smatram da sam RS, ali što se mene tiče, moja porodica i RS je isto“, kazao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Deveti januar kao Dan RS Ustavni sud Bosne i Hercegovine tri puta je proglasio neustavnim, prije nekoliko dana i misija OSCE-a u BiH konstatuje da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Zna to i Aleksandar Vučić, pa iz Beograda piše pismo Miloradu Dodiku u skladu sa svojom državničkom funkcijom.

„Srbija svoj stav neće mijenjati i ostat će privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske“, izjavio je predsjednik Srbije.

„Što se tiče Vučića, on je tu mudar i uvijek daje dvosmislene izjave, tipa – on poštuje teritorijalni integritet, ali ne spominje suverenitet, to je vrlo karakteristično u njegovim izjavama kada spominje BiH“, ocjenjuje Danijal Hadžović, novinar i urednik Dnevnog avaza.

Jer ima ko će stvari nazvati pravim imenom.

„Ljubavi naša, srećan ti Dan državnosti. Jednog dana zajedno u istoj državi. San živi vječno“, piše na mreži X Vladimir Đukanović iz SNS-a.

„Ovaj trenutak tog prenaglašenog proslavljanja Dana RS i to potenciranje i ukazivanje na tobožnju opasnost koja prijeti RS, Aleksandru Vučiću savršeno odgovara u ovom trenutku da skrene pažnju s pritiska koji se dešava, a vezan je za krađu na proteklim izborima“, smatra Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke.

Naviknuti na izbornu sinhronizaciju, Beograd i RS nastavljaju i pirotehničku. Prijestonica Srbije rođendan bh. entiteta proslavlja vatrometom u 20 sati. Pucat će se sinhronizovano u isto vrijeme i u svim gradovima Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare