Kako su predizborne kampanje izgledale u prošlosti (FOTO)

Vijesti 26. sep 202213:19 0 komentara
Historijski arhiv Sarajevo

Predizborna kampanja za opće izbore 2022. godine ulazi u svoju završnu fazu. Dok nas sa svakog ćoška vire lica kandidata, a nekreativni (kako su ih brojni stručnjaci opisali) slogani većini odzvanjaju u ušima - Historijski arhiv Sarajevo je iskoristio zgodan momenat da nas upozna s tim kako su kampanje izgledale u prošlosti.

Vratili su nas u vrijeme kada su plakati, uz predizborne skupove, bili glavno sredstvo komunikacije političkih stranaka sa biračima.

Naime, podijelili su izbor plakata iz vlastite zbirke korištenih na arhivskoj izložbi originalno nastaloj 2018. godine: “Predizborni plakati između dva Svjetska rata (1918-1941)“.

U pitanju su predizborni plakati za parlamentarne izbore u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevini Jugoslaviji 1923., 1931., 1935. i 1938. godine.

Osim hvalospjeva o tadašnjim kandidatima poput isticanja da, primjerice Jevtić “ima vrline šumadijskih seljaka”, nije falilo ni ilustracija, ali ni prigodnih stihova.

Tako u pozivu za glasanje za Mehmeda Spahu stoji sljedeće: “Od straha nam srce zebe, mačak srlja kao slep. Uz bagrem će da zagrebe, nama osta samo – rep”.

Podsjetimo, ovogodišnji izbori bit će održani drugog oktobra, a ovogodišnje ‘alatke’ u kampanji stručnjaci su mahom opisali kao neinventivne i zaostale u prošlosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!