Kako teče dobrovoljna predaja oružja u BiH?

Vijesti 06. mar 202419:10 0 komentara
N1

Ilegalno oružje, jedan je od većih problema sa kojim se BiH suočava. Nadležni u kontinuitetu sprovode akcije prikupljanja i uništavanja istog. No, taj proces ide sporo. Dosta ga je uništeno, a koliko ga još ima, nepoznanica je. U njihovoj borbi, potrebni su im i građani. Predajte nelegalno oružje bez posljedica, glavni je moto kampanje koja se već duže vrijeme provodi širom BiH.

Dijeljenjem letaka, nadležni pokušavaju podići svijet o opasnosti posjedovanja nelegalnog oružja.

Ali i podsjećaju da za anonimno i dobrovoljno prijavljivanje posjedovanja istog nema sankcija.
Način je to da nadležne institucije indirektno “natjeraju” sve one koji ga posjeduju, na predaju. Sporo, ali određeni rezultati akcije, već su zabilježeni.

“Oduzeto je 23 komada oružja, 18 komada kratkog oružja, 349 komada minsko eksplozivnih sredstava i 3040 komada municije”, naglasio je Momčilo Marić, načelnik sektora policije PU Banjaluka.

“Građani sa našeg kantona predali su dobrovoljmo određenu količini automtskih pušaka, ručnih bombi , bojeve municije veću količinu, mine, i tako dalje”, dodala je portparolka MUP-a Tuzlanskog kantona.

Vrlo često je to ratna zaostavština, koja se i dalje nalazi u brojnim domovima. Pronalasku iste svjedočila je i Gordana iz Banjaluke.

“Meni se dogodio slučaj gdje sam kupila kuću i našla sam bombe u nekom pomoćnom objektu, zovnula sam nadležne koji rade sa tim jer ja tome nisam smjela prići, vidjela sam šta je, došli su momci, odradili posao, ko zna koliko još imamo iz rata oružja, zakopano i sve”, ispričala je Gordana.

Više u priči Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!