Kakva je sudbina budžeta BiH: Vijeće ministara BiH danas razmatra ovu tačku, a ministar Amidžić nacrt drži u ladici

Vijesti 18. jun 202408:46 0 komentara
F.Z./N1

Šesti mjesec je uveliko u toku, međutim, budžet institucija u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu još nije usvojen. Iako je početkom juna ove godine Oliver Varhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije tokom posjete našoj zemlji poručio da je donošenje budžeta uslov za prvu tranšu novca iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nacrt budžeta je i dalje u ladici ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića.

Naime, Amidžić, inače kadar SNSD-a, iako svjestan da BiH treba imati usvojen budžet kako bi pristupila EU fondovima, a u ovom slučaju riječ je o šest milijardi eura, ipak se ne osvrće na to pitanje u javnosti – ili veoma kratko.

Tako je krajem maja na press konferenciji samo kratko, i to na insistiranje novinara, prokomentarisao neusvojeni budžet koji za njega nije toliko ni bitan.

Ova tema danas će se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji bi trebali razmatrati, između ostalog, i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I – III 2024. godine.

Međutim, Ministarstvo finansija i trezora BiH ne upućuje u proceduru usvajanje budžeta institucija BiH za 2024. jer iz Republike Srpske nisu zadovoljni raspodjelom sredstava. Shodno tome, nadležno ministarstvo ima nalog vlasti iz RS da nema usvajanja budžeta dok se ne raspodjeli novac od posebnih akciza Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 miiona KM kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa.

Da bi BiH pristupila sredstvima EU neopohodan budžet, za državnog ministra očito nebitno pitanje

Iz resornog ministarstva objašnjavali su da su budžetski korisnici prema instrukcijama morali popuniti svoje prijedloge finansiranja jer će budžet za ovu godinu biti veći za 40 miliona maraka, jer je u međuvremenu usvojen Globalni okvir fiskalnog bilansa. Podaci korisnika dostavljeni u februaru mjesecu.

Sam budžet iznosi gotovo milijardu i 356 miliona maraka, a ostao je po strani jer je u fokusu mjesecima bila evropska priča BiH.

Bh. političari “ne znaju” kako da raspodjele oko 1,3 milijardu KM: Politička trgovina ugrožava institucije i održavanje izbora

Osim podjele novca, još jedan problem je bio u najavi, a to su sve bliži lokalni izbori u BiH koji su na kraju raspisani po privremenom finansiranju institucija koje je već po drugi put uvedeno u apriku ove godine.

Ta odluka ističe ovog mjeseca, a nema naznaka da bi budžet mogao biti usvojen.

Iako je rok bio do kraja decembra, vlasti su do juna dobacile bez usvojenog budžeta. Međutim, postavlja se pitanje kakva sudbina čeka BiH nakon juna?

Međutim, poruka iz EU je jasna – usvojite budžet i dobijate pare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!