Kakvim je to ordenom Putin odlikovao Dodika?

Vijesti 06. jun 202317:39 1 komentar
Kremlj

Ruski mediji su danas, pozivajući se na zvanično saopćenje Kremlja, prenijeli kako je ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS. Televizijska mreža Russia Today Balkan prenijela je kako je Dodiku dodijeljen Orden Aleksandra Nevskog za "veliki doprinos razvitku suradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom".

Putin je, naime, ovakvo odličje ranije dodijelio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čelnicima Rusiji susjednih zemalja koje održavaju čvrste veze s Moskvom.

Vučiću je, sa istim obrazloženjem koje se koristilo i za Dodika, orden Aleksandra Nevskog dodijeljen 2019. godine. Prije njega su ga dobili predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

“Dodikov zakon o kleveti replika Vučićevog kojeg je donio za vrijeme Miloševića”

Ordenom Aleksandra Nevskog se, dakle, nagrađuju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Kako prenosi Danas, Orden Svetog Aleksandra Nevskog je ustanovljen još u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karadjordjević.

Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942, kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Poslije raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. godine vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

Vučić je tako bio prvi političar iz Srbije koji je, stotinu godina nakon Pašića, primio ovaj orden.

Dodik je, podsjetimo, Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se o sastao s Putinom u Kremlju te mu je tom prigodom uručio odličje Republike Srpske koje mu je dodijeljeno 9. januara u povodu obilježavanje neustavnog dana ovog entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad