Kakvo društvo gradimo?

Vijesti 14. jun 202319:47 0 komentara
N1

Danima su se analizirali razlozi masovnog ubistva u školi u Srbiji. Bh. javnost sve je to gledala i komentarisala. No, pouke očito nisu naučene. Bez obzira na znake upozorenja - sistem nije pravovremeno reagovao u školi u Lukavcu. ''Alarmi'' za reakciju bili su upaljeni, bez rezultata. Prijetnje olako shvaćene, postojanje oružja također.

”To se sve onako shvata neozbiljno kada imate neku prijetnju ‘neće se to desiti nama, nego negdje tamo’ i zato imamo ovakve probleme”, kaže Armin Kržalić, profesor na fakultetu za kriminalistiku.

Problemi su slojeviti, ističu psiholozi. Autoriteti su degradirani, a uzori mališanima su devijantne osobe. Pod stresom je nastavno osoblje, dok u školama nedostaje psihologa, pedagoga.

”Na nastavnike se vrši veliki ogroman pritisak čak i na direktora škole, ako se ne zaključi petica. ”Nećeš moći dobiti posao” i nastavnik je primoran da zaključi takvu ocjenu”, rekla je psihoterapeutkinja Vahida Djedović.

U međuvremenu Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke najavljuje razgovore sa svim kantonalnim ministarstvima. Poručuje da su pedagoško odgojne metode zastarjele.

”Nisu dovoljno senzibilizirane prema porodicama koje su disfunkcionalne kojih je sve više, prema djeci koja trpe različite vidove diskriminacije i zbog čega i do dolazi do nasilja ove vrste”, govori Duraković.

Preslaganje ka društvenom ozdravljenu

Zbog toga najavljuje opsežne mjere u obrazovanju. Među tim mjerama je i uvođenje predmeta koji će imati u svom fokusu razgovor sa djecom i emocionalnu inteligenciju. Prethodnih godina, kaže psihoteraputkinja Djedović, gradili smo agresivno društvo.

”Taj predmet treba implementirati od vrtića. Hajmo učiti djecu od malena, rađamo se sa emocijama, neke usvajamo. Hajmo naučiti i da znamo prepoznati svoje emocije i da ih znamo kontrolisati”, navodi Djedović.

Ono što se također u društvu nedovoljno kontroliše je ilegalno oružje. Više od 600 hiljada komada takvog oružja nalazi se u državi, a 95% krivičnih djela bude počinjeno upravo takvim oružjem. Prema tragičnim iskustvima to oružje je lako dostupno mališanima, dok ih ponekad neodgovorni roditelji obučavaju kako ga koristiti.

”Institucije odnosno zakonodavna vlast treba da krene u izmjene Zakona i Zakona o nošenja oružja, s ciljem povećavanja kazni za takva djela”, kaže Armin Kržalić, profesor na fakultetu za kriminalistiku.

Problemi su često potiskivani, ignorirani. Dugo smo slagali kockice, smatraju psihoterapeuti, da se dese tragični slučajevi. Vrijeme je, dodaju, za preslaganje ka društvenom ozdravljenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!