Kakvu poruku SPC šalje Kačavendinim odlikovanjem: Kragujevčani zgroženi (VIDEO)

Regija 20. jun 202410:36 3 komentara
N1

Penzionisani vladika Vasilije Kačavenda, koji je svojevremeno optuživan za pedofiliju i seksualno nasilje nad djecom - odlikovan je Ordenom novomučenika šumaričkih. Bez obzira na tamnu sijenku prošlosti, priznanje vladiki Kačavendi uručio je mitropolit Šumadijski Jovan. Kragujevčani su zgroženi.

Vasilije Kačavenda odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, odnosno priznanjem koje je ustanovljeno u znak sjećanja na streljane đake u Šumaricama.

“Prva reakcija je bila razočaranost, poslije obrade te informacije došlo je do gađenja, da ne bi došlo do povraćanja htio bih da postavim pitanje SPC – pošto crkva živi od naroda, sa narodom i uz narod, šta su htjeli  s time postići?”, upitao je građanin Kargujevca.

Njegova sugrađanka ističe kako u ovoj regiji ne vole vladiku, dok treća kaže: “Nama Kragujevčanima to smeta. Crkva bi trebala da vodi računa kome dodjeljuje ordenje i priznanja.”

Mitropolit šumadijski Jovan je kao razlog uručivanja ordenja Kačavendi naveo taj jer je započeo izgradnju Hrama šumaričkih mučenika.

Javnost se još uvijek živo sjeća optužbi za pedofiliju i podvođenje maloljetnih dječaka, a za koji nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda se povukao sa mjesta episkopa zvorničko-tulanskog zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Novinar koji je razotkrio Kačavendu: Odlikovanje SPC-a pedofilu je jeziva perverzija

Naime, 2013. godine u javnosti su procurila četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dječake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubjeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na posljednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera namještena.

Uslijedio je i niz optužbi nakon toga gdje su svjedoci govorili o podvođenju mladića i žurkama organizovanim za Kačavendu.

Iako je Kačavenda povukao svoju ostavku, 2013. godine SPC ga je razriješila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare