Kampanja za proglašenje dana sjećanja na srebrenički genocid u gradovima SAD-a

Vijesti 15. jun 202310:16 0 komentara
F.Z./N1

Samir Bečić, renomirani američki fitness stručnjak bh. porijekla, koji je za svoj rad i doprinos zajednici nedavno primio odlikovanje predsjednika Joe Bidena, pokrenuo je kampanju za proglašenje 11. jula danom sjećanja na srebrenički genocid u svim većim gradovima širom Sjedinjenih Država.

Kako je ranije objavljeno, Bečić se zahtjevom obratio gradonačelnicima sto gradova širom SAD-a.

Gradonačelnik Toleda u saveznoj državi Ohio Wade Kapszukiewicz odobrio je Bečićev zahtjev da se 11. juli 2023. godine u tom gradu proglasi Danom Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Američki predsjednik odlikovao Bečića: Država računa na vas

“U ime bh. Amerikanaca, izražavam svoju iskrenu zahvalnost Gradu Toledu i časnom gradonačelniku Wadeu Kapszukiewiczu što su prihvatili moj zahtjev”, poručio je Bečić.

Inače, Bečićev rodni grad Ključ jedan je od gradova gdje u napadima srpskih snaga stradalo 784 sugrađana, a 34 žrtve se još uvijek vode kao nestale, uključujući članove njegove porodice, komšije i školske prijatelje. Lično iskusivši strahote i gubitke rata u BiH, Samir je shvatio da mnogi u Americi nisu svjesni ovog tragičnog događaja i njegovog značaja.

Fitness trener bh. porijekla postao dijelom historije grada Houstona

“Odlučan da to promijeni, Samirova kampanja potiče američke gradonačelnike da podignu svijest o genocidu i poštuju sjećanje na žrtve. Njegovi napori da educira gradonačelnike o genocidu u Srebrenici pokazuju snagu individualnog djelovanja”, navodi se na službenoj stranici Bečićevog magazina Health Fitness Revolution.

Ističe kako ga je njegovo lično iskustvo s ratom i raseljavanjem nadahnulo da pomaže drugima i promoviše mir, te potiče njegovu karijeru u zaštiti zdravlja.

“Neophodno je educirati ljude o genocidu u Srebrenici kako bi se promoviralo razumijevanje, tolerancija i mir. Učeći o prošlosti, možemo raditi prema boljoj budućnosti,” ističe se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!