Kancelarija Jovana Divjaka postat će spomen soba otvorena za javnost

Vijesti 31. jul 202117:10 > 17:32 0 komentara

Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu u sjećanju na osnivača i direktora organizacije, Jovana Divjaka, priprema spomen sobu od njegove kancelarije, koja će kao i do sada biti uvijek dostupna za posjetitelje.

 

I nakon više od tri mjeseca od smrti Jovana Divjaka, njegovi bivši saradnici se teško mire s činjenicom da čika Jove nema sa njima.

“Nama fali, nama fali svaki dan. Zna nam se desiti da čak i prokomentarišemo, svi mi, – ‘šta li će čika Jovo reći?’ i onda skontaš da ga nema”, rekla je Mersiha Turudija, projekt menadžerica Udruženja OGBiH.

Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu trudi se nastaviti ispunjavati Divjakovu ideju koja je nastala prije 27 godina. Podrška, za sada, ne izostaje.

Divjak je ostavio Udruženje na stabilnim nogama

“Žao mi je, to je moje lično mišljenje, što je on trebao otići na neki bolji svijet da bi neke institucije prepoznale značaj Udruženja. Evo prije nekog vremena grad Sarajevo nas je proglasio Udruženjem od posebnog značaja za grad, isto to je uradila i Opština Novo Sarajevo i tu je stalo. Imati tu titulu, naravno, to je odlično i za nas koji radimo u Udruženju i za samo Udruženje, ali još uvijek čekamo da vidimo šta to znači. Da li će to biti i neki vid finansijske podrške, što mi očekujemo i nadamo se, to ćemo vidjeti. Ostavio je Udruženje na stabilnim nogama, sigurno!”, rekla je Turudija.

Prostorija u kojoj su ostale najljepše i ujedno najbolnije uspomene, ostala je autentična kako bi zauvijek mogla podsjećati na čovjeka koji ima neizmjernu važnost za ovu kuću, grad i državu.

Knjiga žalosti za Jovana Divjaka otvorena svaki dan

“Prirodno je došla ta odluka od strane uposlenika Udruženja da napravimo njegovu kancelariju, mjesto na kojem je on najviše vremena provodio osim u svojoj kući, nekom uspomenom na njega. Mi smo ostavili kancelariju da izgleda autentično, dakle onako kako je on ostavio i to svi oni koju su dolazili redovno u Udruženje, pili kafu sa njim, će prepoznati. Nećemo praviti neke značajne promjene, osim par sitnica koje će približiti javnosti njegov lik i njegovo djelo -životno. Kancelarija će biti otvorena za javnost, a u kancelariji se nalazi i knjiga žalosti u koju svaki posjetitelj može da se upiše”, rekla je Renka Žunić, projekt menadžerica Udruženja OGBiH.

U bašti su zasađena drveća prijatelja Udruženja, a koji su u jednom momentu dali doprinos radu ove organizacije. Samo neki od njih su, prepoznatljiva imena kao sto su, Sanela Jenkins i Edin Džeko, zatim grad Sarajevo, te mnogobrojne organizacije širom svijeta.

Zasluge u procesu stipendiranja pripradaju ljudima ove kuće, stipendistima također, ali uglavnom se sredstva prikupljaju putem donacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!