Kanton Sarajevo dobio prvi taxi servis za osobe sa invaliditetom

Vijesti 09. mar 202218:27 0 komentara

Sloboda kretanja jedno je od osnovnih ljudskih prava, stoga je neophodno uraditi još mnogo na unapređenju potreba i prava ove populacije građana, poruka je nadležnih.

Poslovanje prvog taksi servisa za osobe sa invaliditetom simbolično je ozvaničeno taxi sirenama. Podaci pokazuju da 20% građana ima određen invaliditet, a s obzirom na to da mnogi od njih koriste ortopedska pomagala, ovaj projekat će značajno olakšati njihovo kretanje. Srećni su, ali “trebalo je I ranije”, poručuju iz Udruženja paraplegičara KS.

“Sada smo zadovoljni. Imamo dostojanstven prevoz koji smo trebali odavno dobiti. Dugo godina se čekalo. Prije osam godina to je pokrenuo Zijad Omerović I rahmetli Jasmin Čemidžić. Veoma mi je žao što nije ovo dočekao”, kazala je Snježana Pađen, Udruženje paraplegičara KS.

Puno im je srce što su dočekali ovaj dan, poručuju I iz Udruženja “Taxi 8”, ističući da će ovaj vid podrške olakšati obavljanje osnovnih aktivnosti osoba sa invaliditetom, kako u privatnom tako i u javnom životu.

“Zaista mi je puno srce! Ovo je neka borba nakon osam godina, da smo dočekali ovaj dan i da, najzad, imamo to vozilo u jednom gradu koji jje masakriran, ubijan, gdje je veliki broj civilnih žrtava rata i gdje je puno ljudi koji su prirodom bolesti u toj potrebi”, kazao je Zijad Omerović, predsjednik Udruženja “Taxi 8”.

Da sistem nije učinio najbolje uslove za život i pristup institucijama ovoj kategoriji populacije, te da je u tom pravcu potrebno još raditi, konstatovao je i direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samir Suljagić.

“To je nešto više izraženo u ustanovi iz koje ja dolazim. Jedan dio naših štićenika je i ovdje i svakako da je ovo jedna dobra stvar. Ovo je tek početak rješenja svih problema osoba sa invaliditetom i podizanje viših standarda u odnosu na on što mi imamo danas”, kazao je Suljagić.

Na raspolaganju će, za sada, biti dva specijalizovana taxi vozila, pojašnjavaju nadležni, a kroz projekat će biti zaposleno i nekoliko osoba.

“Vjerujemo da će ovaj projekat i dugoročno biti održiv, da ćemo omogućiti zapošljavanje, kako osoba koje su vozači taksija, tako I operatera koji će sjediti u prostorij, primati pozive i usmjeravati ih prema slobodn taksi vozilima onima kojima je to potrebno”, istakao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Specijalizovani taxi servis je prvi projekat ovakvog tipa u KS, podsjetili su nadležni, a građani koji će ga koristiti nadaju se da nije i posljednji, te da će se nastaviti djelovati u pravcu unapređenja njihovih potreba i prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!