Kantonalni sud u Sarajevu Nijazu Salamoviću i Reufu Sulejmanoviću zabranio obavljanje direktorskih funkcija

Vijesti 17. okt 202415:04 0 komentara
Faktor.ba

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva te odredio mjere zabrane obavljanja direktorskih funkcija direktoru KJKP Rad Nijazu Salamoviću i izvršnom direktoru Željeznica FBiH Reufu Sulejmanoviću, a koji su bili uhapšeni u ponedjeljak u sklopu istrage nezakonitih imenovanja u KJKP Rad.

Ovu informaciju potvrdili su za Faktor iz Kantonalnog suda. Odluku je donijela sutkinja za prethodni postupak Jasmina Sazdovski.

Tužilaštvo je ranije saopćilo kako je procijenilo je da se predloženom mjerom zabrane obavljanja trenutnih poslova direktora KJKP Rad i v. d. izvršnog direktora u JP Željeznice FBiH kao i onemogućavanjem osumnjičenima da budu imenovani na funkciju u drugom javnom preduzeću ili organu uprave, u potpunosti može postići svrha zaštite javnog interesa, odnosno interesa društva kao i nesmetano okončanje istrage.

Po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo priveli su prekjučer ukupno osam osoba, među kojima i bivšu direktoricu ovog preduzeća Veru Arnautović i članove Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Kako su naveli iz Tužilaštva, sumnjiče se da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića prvo za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.

Kako se moglo čuti na jučerašnjem ročištu za određivanje mjera zabrane, suština cijele priče jest da je Salamović nezakonito imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora u Radu, a kasnije i na mjesto direktora tog kantonalnog preduzeća kao rezultat političkog dogovora stranaka NiP i Naša stranka.

Članovi tadašnjeg nadzornog odbora mijenjali su čak i Statut preduzeća kako bi mu omogućili da ispuni uvjete za obavljanje direktorske pozicije, dok je on sam sebi izdao tri potvrde o radnom iskustvu na rukovodećim pozicijama u vlastitoj firmi Dilber d.o.o. Sarajevo, iako je u to vrijeme radio u drugim firmama kao komercijalist i prodajni zastupnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!