Kap dobrote u moru crnila (VIDEO)

Vijesti 13. nov 202321:56 0 komentara

Dok traju ratovi u svijetu, medijski prostor je zasićen lošim vijestima. Na vidjelo izlaze strahovi, ljutnje, strepnje... Ali u moru svega lošeg, pronađe se poneka kap dobrote. Dvojica policajaca u avgustu ove godine, tri kilometra po nepristupačnom terenu nosili su na leđima čovjeka kojem je pozlilo na izletištu Skakavac, te mu tim herojskim činom spasili život.

“Išli smo možda nekih 25 minuta u jednom smjeru, kroz šumu, dok nismo našli lice. Lice je bilo u jako teškom zdravstvenom stanju. Kontaktiramo rukovodioca smjene i govori nam da gorska služba može doći tek za nekih sat, sat i po vremena. Obzirom da je već mrak, pada mrak, odlučili smo se, donijeli smo tešku odluku da mi pomognemo tom čovjeku”, rekao je za N1 policajac Nekir Đulić.

Za svoj herojski podvig, iako, zbog same prirode posla, bez očekivanja, Nekir i Kemal dobili su pohvalu. Međutim, većina učinjenih svakodnevnih dobrih djela prođe nezapaženo.

“Bezuslovno davanje sebe, ne tražeći ništa zauzvrat, je meni neki pojam dobrote, a ti zauzvrat ustvari dobiješ neku ispunjenost duše što je zapravo najljepši osjećaj. Svaki dan trebaš težiti da budeš još bolji. I kad pomisliš da si dosegao neki nivo dobrote, e, sutradan trebaš biti još bolji nego što si bio juče”, rekao nam je Jasmin Ligata, humanitarac.

Svjetski dan dobrote i ljubaznosti ustanovljen je na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine, a cilj je nadići teritorijalne, kulturološke ili regionalne granica, te shvatiti da smo dio globalnog društva, ni bolji ni lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

Upućena lijepa riječ, zagrljaj ili osmijeh u prolazu, otvaranje vrata nepoznatoj osobi u zgradi ili u prodavnici, sve su to naizgled beznačajne stvari, ali nekome mogu da znače puno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!