Kapidžić: Krivi su svi glasači koji su glasali, uključujući i miješane brakove

Vijesti 19. mar 202119:14 > 20:52 6 komentara
N1

Bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo i trenutni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić ovih je dana bio u fokusu javnosti zbog statusa na Facebooku zbog kojeg se digla prašina i lavina komentara. O tome statusu za Dan uživo govorio je upravo Kapidžić.

Problem našeg društva i političke scene u KS nije u samozvanoj „neovisnoj“ analitičarki. Ona je i kao analitičarka a i kao političarka nebitna i marginalna ličnost. Problem je u glasačkom tijelu Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a koji je žele postaviti za dogradonačelnicu. Za to su isključivi krivci Intelektualci, Profesori i Kulturni radnici kao i FGR koji su glasali za Našu stranku. Za to su takođe krivci i naivni vjernici i članovi Islamske zajednice kao i novopečeni biznismeni koji su glasali za Narod i pravdu. A Boga mi, krivi su i svi iz radničkih i miješanih brakova i pobornici socrealistitičkih ideologija koji su glasali za SDP. Svi ti glasači su prevareni i podjednako kao i svi, će osjetiti poniženje, nerad, nered i neznanje ne samo budućom dogradonačelnicom nego i već postojećim pojedinim načelnicima opština kao i kompletnom Vladom Kantona Sarajevo. Ali istinski problem za te stranke tek predstoji. Ipak je na jednoj strani SDA a na drugoj sve političke partije u Kantonu Sarajevo“, napisao je Faruk Kapidžić na Facebooku nakon čega je stiglo mnogo komentara.

O tome zašto je u tome pobrojao i miješane brakove, Kapidžić je rekao da je suština tog statusa na Facebooku da je pobrojao sve glasače, te da se svaki glasač u kantonu može naći u jednoj od tih grupa.

Ja sam sebe vidio u svim grupama, ali suština je da je samo izvučen kontekst grupe miješanih brakova što je meni i malo čudno. Mislio sam da će biti više priče o članovima islamske zajednice, valjda zato što ne vidim nikakav problem u miješanim brakovima i ponosim se da živim u sredini u kojoj je ima. Ovime se pokazalo da ih ima više nego što se priča“, komentarisao je.

Rekao je i da se može izviniti svim grupama jer je optužio sve grupe te da oni nisu dobro shvatili poentu. “Pita li se iko zašto je napravljen medijski linč u trenutku kad sam počeo da radim u ovoj komisiji i odluke koje sam donosio i koje ću donositi, očito je da smetaju nekome“, rekao je.

Krivi su svi glasači koji su glasali za ove tri stranke, uključujući i miješane brakove. Ako se djetetu govori deset puta da će nešto razbiti i razbije i ukažeš mu da je kriv, je li to govor mržnje prema djetetu? Takav je moj odnos i prema miješanim brakovima i svim glasačima u ovim grupama. Mi smo se iznenada našli u demokratskom svijetu a jedina razlika između diktature i demokratije je u odgovornosti. U demokratiji svi podnose neki vid odgovornosti i moje shvatanje svega je da jednom čovjek može biti prevaren s jednom strankom a već drugi put mora snositi odgovornost. Smatram da su ih gnusno prevarili, prevarili su ih i samom koalicijom“, poručio je za N1.

Komentarisao je za N1 i političku analitičarku Ivanu Marić koja je bila nominovana za dogradonačelnicu Sarajeva te je rekao: “Jasno je da Ivana Marić nije neovisna analitičarka, jer bi se i ja onda mogao prozvati analitičarom. Meni je zasmetalo da je jedna takva osoba mogla biti postavljena uz Bogića Bogićevića. Mislim da je dobar dio glasača svjestan da su izigrani. Kad dadnete povjerenje ljudima i stranci, onda ne može ta stranka da radi mimo onoga zbog čega ste mu dali povjerenje“, kazao je.

Možda je Marić fina i prijatna, ali svojim stavovima je došla do toga da je neoprezno rekla da su Bošnjaci nastali jer nisu mogli biti muslimani. Takve konstrukcije su, isto i kao miješani brakovi, veoma osjetljiva tema“, dodao je.

Kapidžić se izvinio građanima zbog svoje izjave o “miješanim brakovima”, ali da mu nije jasno zašto su “izašli miješani brakovi i rekli da oni ne mogu biti krivi, iako je pobrojao sve glasače i svima rekao da su krivi”.

Mogao sam staviti navijači Željezničara, ali nisam. Ako je neko iz miješanog braka glasao za ovu koaliciju a u njoj je Narod i pravda, onda neka mi objasni kako Narod i pravda ne može biti uvredljivije za miješane brakove jer je u nazivu naveden samo jedan narod. Ne možemo reći da stranka Narod i pravda zastupa miješani brak, zastupa samo jedan narod“, kazao je.

Nemam problem i ovo je napravljen linč iz drugih razloga. Da sam ja u miješanom braku, jedina pozicija moja bi bila u SDP-u – to je logično i ne vidim ništa sporno“, dodao je.

2019. godine tokom ljeta u Opštini Centar izglasane su tri stvari koje su bitne: jedno je da se radilo o izgradnji objekta Hastahane, drugo je toranj kod Untiica i treće benzinska pumpa na Koševu. O čemu se tu radi – tu je jedna jedina koalicija a to je monetarna koalicija, dakle stranke SDA, Naša stranka i SDP su skupa glasale. Recimo ja ne dam pumpu jer je blizua tramvajske stanice, odem, sačekaju da se obori vlada i ponovo se na sto stavi ta pumpa. Naravno da poslije toga Naša stranka nadigne veliku frku na moj status jer su me samo za to mogli uhvatiti i u ponedjeljak traže moju smjenu. Radi se o mojim potezima u Komisiji i onim što će biti u budućnosti. Ne znam šta je čudno kad neko napiše istinu, društvo će biti bolje ako se istina bude iznosila“, kazao je Kapidžić u Danu uživo.

Rekao je i da je iz ljutnje sve to napisao, da “razdrma razmišljanje”. Istakao je i da je trebalo blokirati kanton ranije, ali da je stvar u tome što to košta. Poručio je i da para ima, samo se treba odustati od stvari koje su nebitne. Naglasio je i da je Krizni štab morao naložiti ranije, bez da ide na Skupštinu te da bi situacija u vezi sa korona virusom sigurno bila bar malo bolja nego sada što je – katastrofalna.

Kazao je federalni nivo daje mjere koje se trebaju sprovoditi a da kantonalni nivo može veće, ne manje mjere. Potcrtao je da kantonalna vlada ne mora da čeka Federaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare