Karamehić Abazović: Glavni cilj izborne reforme mora biti jačanje ljudskih prava

Vijesti 13. feb 202416:34 0 komentara
N1

Glavni cilj izborne reforme jeste i mora biti jačanje ljudskih prava, osiguravanje da se ta prava zaštite od krađe i manipulacija, kao i da se omogući zaštita i individualnih i kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine - smatra Mia Karamehić Abazović, zastupnika NIP-a u Parlamentu BiH koja je izjavila da prijedlog načina izmjena Izbornog zakona koji su formulirali u HNS-u BiH nije prihvatljiv.

Navela je da najčešće spominjan zahtjev u medijima i javnosti, onaj Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodog sabora, o tzv. legitimnom predstavljanju, prema predloženom rješenju tretira samo dio kolektivnih prava pritom cementirajući diskriminatorne norme postojećeg stanja.

“Po prijedlogu koji je naveden na stranici HNS-a, i dalje postoji diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj i Srba u Federaciji BiH. Ostaje i diskriminacija ostalih i građana Bosne i Hercegovine te onih koji se ne žele etnički izjašnjavati. Pripadnici nacionalnih manjina ili oni državljani BiH koji se izjašnjavaju kao građani BiH ili Bosanci i Hercegovci i dalje se ne mogu ni kandidovati a kamoli imati ikakve šanse da postanu članovi Predsjedništva”, smatra zastupnica Naroda i Pravde, političke organizacije koja participira u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

“Niko nema pravo da produbljuje izbornu diskriminaciju pod geslom tendenciozne interpretacije evropskih prioriteta”, dodala je.

Ona ističe da se stav Naroda i Pravde o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava Bosne i Hercegovine, koji je napisan u njihovim programskim dokumentima, odnosi na potrebu izmjena Ustava i Izbornog zakona kako bi se spriječile opstrukcije i zloupotrebe, ukinula sistemska diskriminacija i omogućila ravnopravna politička zastupljenost naroda i građana – a posebno kako bi se povećala transparentnost izbora i spriječile izborne prevare te ojačali organi za provođenje izbora.

“Naredni lokalni izbori su planirani u oktobru 2024. godine odnosno za osam mjeseci. Već uveliko kasnimo i nije izgledno da će se sve potrebne promjene moći u potpunosti realizirati do tada čak i da ih donesemo odmah. Ali to ne znači da ovo trebamo ili smijemo odgađati. Zašto bi to, na kraju krajeva i radili? Jedino korumpiranim političarima kojima je u interesu varanje na izborima može smetati uvođenje procedura koje će onemogućiti krađu glasova. Zbog svega navedenog, pitanje Izbornog zakona jeste hitno”, pojasnila je.

Karamehić Abazović je podsjetila na izjave visokih američkih zvaničnika, kao i na to da je prvi od četrnaest prioriteta Evropske unije iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji osiguranje da se izbori provode u skladu s evropskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!