Kardinal Fernandez: Posjetio sam mnoga zabačena sela u svijetu, svi su znali za Gospu. Poruke koje se šalju iz Međugorja treba prihvatiti cijeli svijet

Vijesti 19. sep 202413:19 1 komentar

Vatikan je danas zasjedao o duhovnom iskustvu Međugorja, nakon skoro 15 godina proučavanja. Objavljen je dokument koji je odobrio papa Franjo u kojem priznaje obilne duhovne plodove vezane za Međugorje te daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama. Održana je i konferencija koju su pratili u cijelom svijetu. Kardinal Victor Manuel Fernandez kazao je kako je važno prihvatiti poruke koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja je prošla kroz strašne ratne sukobe, a koje pozivaju na mir.

“Iz Međugorja se šalje jedna od najvećih poruka u svijet”

“To je veliko značenje međogorske Gospe. Ona jeste kraljica mira i ona želi da svuda dođe mir. Braćo volite se, živite u miru, pozivam vas kao svoju djecu na mir – riječi su njene. Ta ljubav koja nam omogućava da prenosimo mir kroz svijet, odnosi se i na one koji nisu katolici. Neće svi reći ‘vi ste moja djeca’ po Gospinim riječima – i katolicima, i muslimanima i pravoslavcima. Razmislite kakva je to poruka, da su pripadnici svih vjera pred Bogom svi jednaki, to je važno i bitno. Bog nas sve voli. Nije dovoljno pripadati katoličkoj crkvi da biste bili spašeni, niste dobri kršćani ako ne poštujete braću koja su pripadnici drugih religija. Time prizivamo na mir između vjera. Poruka da se napusti svjetovni manir svađe i konflikta i pristupi duhovnom gledanju stvari i uspotavu mira, poziv na dijalog. To je danas jedna od najvećih poruka koju možemo poslati svijetu odavde”, rekao je kardinal Fernandez.

N1

Kazao je kako se od 1981. godine kada su djeca, koja su fizička zdrava i bez ikakvog utjecaja sa strane, govorila o prvom Gospinom ukazanju, o Međugorju čuo cijeli svijet. Papa Ivan Pavao II planirao je posjetiti Međugorje, ali do te posjete nije došlo.

“Najavljena je bila posjeta pape Ivana Pavla II koji je više puta iskazao želju da posjeti Međugorje i koji se sam pozitivno izjasnio o tom fenomenu u nekoliko privatnih pisama i imamo svjedoke o njegovom usmenom kazivanju o tome. Zahvalio je svima koji su ga izvještavali o tom fenomenu i pratio je na svakodnevnom nivou te događaje. Nažalost, nije ga imao priliku posjetiti iako je, kako je rekao, njegov pogled bio usmjeren na Međugorje. Papa Benedikt je govorio o efektu kongregacije preporučivši da se odvoji, a to nije bilo prihvaćeno od nekih, pojmovnost navodne i stavrne duhovnosti od duhovnih rezultata. Jer naš kritični duh često dovodi u nedoumice mnoga duhovna iskustva pa čak i ona od najranijih vremena. Svakako sva hodočašća su plodotvorna, djelotvorna i u korist dobra kršćana koji su posjećivali ovo mjesto”, rekao je kardinal.

“Gospu iz Međugorja prepoznaju svi, pa u najudaljenijim selima”

N1

Delegacija pape koja je boravila u Međugorju imala je pozitvine izvještaje kao i monsinjor Cavali koji “nije preferirao tumačenje poruka nadnaravnog tipa”, ali je s pozitivnim pogledom na ovaj fenomen izrazio svoj sud nakon proživljenog iskustva u Međugorju. Pričao je o svom životu u Međugorju s porukama vjere i mira.

“Imamo svjedočenja o brojnim pozitivnim rezultatima iz cijelog svijeta. 2019. godine se organiziraju hodočašća, mahom privatna, ali preko župa i biskupija. Danas možemo konstatirati, analizirajući ovaj fenomen Božijeg stada – vjernika, možemo doći do pastoralnog zaključka kojeg u prizmi jednog duhovnog iskustva možemo oprezno protumačiti kao prijanjanje i dobijanje pozitivnog stimulanas od vjernika kroz takvo duhovno iskustvo. Kult javnosti prema postojanju Blažene Djevice Marije kao kraljice mira, su prije svega duhovni doživljaji ne toliko formirani isključivo kao faktora nadnaravne prirode fenomena, nego o svim drugim pratećim pojavama koje mogu biti nedovoljno jasne u smislu širenja glasa i fame među vjernicima. Lokalni mostarski biskup je imao dekret koji upire ka nastavku tradicije postojanja biskupije. Biskupija se proteže iz svoj glas šiti kroz čitav svijet na osobit način kao posebno mjesto biskupskog sjedišta i vodeći računa o lokalnoj historiji i problematici konflikta s franjevcima, biskup eksplicitno navodi da svećenici iz njegove biskupije jesu slobodni da govore ili ne govore o duhovnom iskustvu o Međugorju i tu se slažemo. Ali, to svakako daje dodatni značaj postajanju lokalne biskupije. Kraljica mira, međugorska Gospa poznata u mnogim dijelovima svijeta tretira se svakako u prizmi milosrdnih dijela i duhovnih iskustava. Grupa hodočasnika, ne toliko kroz poruke ili rasprava s onima koji su imali priliku vidjeti Gospu nego o njenom prisustvu, i imidž koji nudi mir i širi na različita mjesta. Posjetio sam mnoga mjesta širom svijeta. U mnogim malim mjestima i selima, čak i na planinama, svuda se zna za Kraljicu mira međugorsku Gospu i svako ima njenu figuricu. Uspostavili smo odnos s najmanjim kršćanskim zajednicama i prvo su nju prepoznavali. Samo na jednom mjestu su me pitali da li je ona priznata. To je mala digresija koju prenosim”, rekao je kardinal Fernandez.

N1

Naglasio je kako su bitne poruke koje se šalju iz Međugorja u cijeli svijet – poruke mira, prekrasne poruke koja važe za cijeli svijet. Također, one sadrže evanđelje, a prevode se na jezik običnog svijeta.

“Određene poruke ne treba čitati kao katekizam ili katahezu ili kao obavezujuće čitanje nego jedan put ka vlastitom ubjeđenju i kada se duhovnost prizna i kada se ona obznani, to ne znači da sve ono što pripada određenom duhovnom iskustvu je lišeno nekog nesavršenstva, neke konfuzije, dovoljnog ubjeđenja. Nekada stvari nisu eksplicitno precizne, ali svako od nas pa i u prirodi čovjeka je da nekada nešto pogrešno protumači i to pripada svakom od nas. Vraćam se na zaključak Jugoslovenske biskupske konferencije – da neke tvrdnje koje su bile konfuzne, glavnina poruka vodi ka povratku na evanđelje i tumačenje temelja naše vjere i navode na boljitak i temeljno obraćenje našoj vjeri. To je izjava iz 1990. godine.  Mnogo puta slavimo mise za milost i duše naših mrtvih što dodaje dodatnu vrijednost katoličkoj misiju u svijetu koji više ne mari ni za šta. Čak iako jedan teolog s lupom u rukama može reći da se radi o riječima koje nisu dovoljno jasne, reći ćemo – mi smo danas ovdje da primimo sve ove poruke iz ove zbirke. Ne kao privatne poruke izrečene od Gospe jer u to nismo sigurni, nego ih tumačimo kao stimulativne tekstove koji navode vjernika na princip, a to je da se poruke primaju i vrednuju u svojoj cjelovitosti. Kao centralne, a sepcifične aspekte duhovnog Međugorja možemo podvuči poruku za mir pred Gospom, to je veliko značenje mđugroske Gospe – ona jeste kraljica mira i ona želi da svuda dođe mir”, kaazo je.

Poručio je, citirajući Gospine riječi: “Ne idi za izvanrednim stvarima, sve je u evanđelju. I zašto postavljate toliko pitanja, svaki odgovor je evanđelju. Nemojte vjerovati lažnim glasinama, vratite se svetom pismu.”

Detalje izvještaja Vatikana o Međugorju pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare