Kardinal Puljić, reis Kavazović, Finci, Bešlić… u kampanji cjepljenja

Vijesti 13. aug 202120:42 1 komentar
REUTERS/Dado Ruvic

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH pokrenuo je javnu kampanju u kojoj vjerski vođe, sportaši, glazbenici i drugi uglednici pozivaju na masovno cijepljenje budući da je do sada imunizirano tek 15,7 posto stanovništva, zbog čega najesen prijeti novi val epidemije koronavirusa.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein Kavazović, predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci, pjevač Halid Bešlić, sportaši Asmir Begović, Amel Tuka i “trener svih trenera” Ćiro Blažević uputili su video poruke u sklopu kampanje ‘Zbog onih koje voliš, cjepiva djeluju’.

U BiH je stiglo 2.782.160 doza cjepiva protiv COVID-19, a prema podacima ministarstva civilnih poslova BiH, prvu dozu primilo je 537.608 (15,71%), a drugu 327.698 (9,58%) građana BiH. Dio građana se cijepio i u susjednim zemljama, Hrvatskoj ili Srbiji.

“Za sada nemamo druge mogućnosti osim primanja cjepiva – cijepljenja”, rekao je kardinal Puljić. Dodao je kako je cijepljenje pitanje odgovornosti prema sebi i drugima.

Predsjednik Židovske zajednice Jakob Finci je 36 dana bio hospitaliziran nakon što se zarazio koronavirusom.

“Na svoju sreću, uspio sam preživjeti. Zbog toga svima koji nisu cijepljeni sugeriram da se cijepe što prije”, rekao je Finci.

Poglavar Islamske zajednice u BiH poručio je građanima da ‘požure’ s cijepljenjem kako bi se suprotstavili bolesti.
“Jedini način da joj se suprotstavimo i da je suzbijemo jest cijepljenje”, istaknuo je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Nekadašnji izbornik “Vatrenih”, Miroslav Ćiro Blažević u svome je osebujnome stilu uputio poziv za cijepljenje.

“Nemojmo biti blesavi! Nemojmo biti glupi! Cijepite se svi kako bismo ugušili napokon ovu neman”, rekao je.

Popularni bosanskohercegovački glazbenik Halid Bešlić naveo je kako se osobno cijepio dodajući da ne vidi što je sporno u cijepljenju. Vratar Asmir Begović, atletičar Amel Tuka i brojni drugi također su pozvali građane na cijepljenje.

Nakon kritika na račun vlast početkom godine da nisu učinile ništa oko nabave cjepiva, sada se BiH suočava s činjenicom da sada kada ga ima cjepivo želi primiti tek mali broj ljudi.

Organiziranim cijepljenjima u velikim zdravstvenim ustanovama posljednjih dana odaziva se mali broj ljudi, a građani nemaju povjerenje u određena cjepiva, upozoravaju zdravstveni djelatnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad