Karić najavila izgradnju spomenika kralju Tvrtku, burne reakcije na mrežama

Vijesti 27. okt 202111:09 > 11:17 7 komentara
historija.info

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva jučer je objavila na svom Twitter nalogu da Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji, kako je kazala, ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića.

“Na današnji dan 1377. godine, u Milima kod Visokog, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić je krunisan za kralja Bosne. Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića”, napisala je gradonačelnica Sarajeva.

Njena objava izazvala je polemiku među korisnicima Twittera.

“Tvrko se krunisao u manastiru Mileseva na dmostima Sv.Save i bio kralj Srba i onda ide Bosna i ostale teritorijalne jedinice”, napisao je jedan korisnik.

Drugi je ovakvog mišljenja:

“Bravo gospođa Karić, samo nemojte čoveku kratiti ime, čovek se zvao Stefan Tvrtko I Kotromanić krunisan u Manastiru Mileševa”, još je jedan komentar.

Podsjetimo, Tvrtko I Kotromanić (oko 1338 – oko 10. marta 1391) bio je bosanski ban od 1353. do 1377, a zatim i prvi bosanski kralj do 1391.

Teritorijalni razvoj srednjovjekovne Bosne u doba Tvrtka I Kotromanića (1353-1391) doživljava kulminaciju opsega i značaja Bosne u srednjem vijeku. Izvršenim proširivanjima Bosna postaje najveća i najjača država na jugoistoku Evrope, a njen vladar Tvrtko najveći bosanski vladar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare