Karić o spomeniku kralju Tvrtku u Banjaluci: Zašto se ponižava Sarajevo?

Kultura 16. maj 202320:33 5 komentara
N1

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić kazala je u ponedjeljak kako je "istinski raduje" informacija da bi se spomenik bosanskom kralju Tvrtku mogao naći u centru Banjaluke zaključivši da "naša srednjovjekovna bosanska historija mnogo toga govori, posebno sa aspekta državnosti", te da je "pozitivno što umjesto skulptura stranih, svoje mjesto u ovom dijelu Bosne i Hercegovine počinju dobijati i naši vladari".

Prvi čovjek grada na Vrbasu Draško Stanivuković potvrdio je da se razmatra da Gajeva promijeni ime u ulicu Kralja Tvrtka I Kotromanića, te da se na spoju sa Jevrejskom izgradi veliki monument, bista od “tri, četiri, pet metara visine”, Kulina Bana ili Kralja Tvrka Kotromanića. “O svemu raspravlja stručna akademska javnost, a prijedloga je više”, naveo je Stanivuković.

Karić je napomenula kako je u Sarajevu završen rad na spomeniku kralju Tvrtku. Akademski kipar, profesor Stijepo Gavrić, autor je prekrasnog djelo. Ali u Sarajevu, spomenik ne može biti postavljen u centru grada kao u Banjaluci…

“Zašto, kome to smeta spomenik kralja Tvrtka i činjenica da je bio naš najznačajniji vladar u srednjem vijeku? Odgovor je jasan, postavljanje spomenika je postalo političko pitanje. Banjaluka za razliku od Sarajeva, u centru grada nema odluku HUK- historijski urbani krajolik i za postavljanje spomenika ne treba mišljenje Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Za razliku od Banjaluke, Grad Sarajevo ne može postaviti spomenik ili rekonstruisati nacionalne spomenike, sve dok članovi komisije konsenzusom ne daju svoju saglasnost. U slučaju podizanja spomenika kralju Tvrtku, svoju saglasnost jedino nije dala članica komisije Anđelina Ošap Gaćanović, ispred SNSD-a. Čak tri lokacije u centru grada su odbijene”, podsjetila je gradonačelnica.

Poručila je kako je krajnje vrijeme da se oznaka HUK-a skine sa užeg jezgra grada, da se ublaži režim zaštite, kako bi “prestali biti taoci pojedinca unutar komisije, kojoj je politika preča od očuvanja i rekonstrukcije nacionalnih spomenika u Sarajevu”.

“Na identičan način blokirana je i rekonstrukcija Bijele Tabije u Sarajevu, za čiju rekonstrukciju smo osigurali finasijska sredstva. Napominjem, da postavljanje spomenika ili bilo kakva rekonstrukcija nacionalnih spomenika bez saglasnosti Komisije predstavlja krivično djelo. Zašto se ponižava Sarajevo? Zašto se kroz prekrajanje naše historije zatire naša kulturno historijska baština? I kada možemo očekivati da to prestane”, upitala je Benjamina Karić.

Tvrtko Kotromanić je bio bosanski ban koji je 1377. godine krunisan za kralja Srbima, Bosni, Pomorju i zapadnim stranama, kako se navodi u autentičnoj povelji iz 1378. godine koja se nalazi u Dubrovniku.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva donijeli su Nacrt o promijeni lokacije Tvrtkovom spomeniku u Sarajevu i ako procedura bude uspješna to će biti u Pofalićima. Spomenike bosanskog kralja Tvrtka imaju Tuzla i Prozor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare