Karić povećala prednost nad Bandićem, ako pobijedi bit će druga poslijeratna načelnica jedne sarajevske općine

Vijesti 07. okt 202409:54 0 komentara
N1 / F.Z.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) jutros je u 9:00 sati objavila nove preliminarne rezultate jučer održanih lokalnih izbora. Kada je riječ o Općini Novo Sarajevo, situacija se znatno promijenila u odnosu na jutros. Tako je sada Benjamina Karić (Trojka) u nešto većoj prednosti nad Muamerom Bandićem (SBiH) za razliku od jutros kada je imala samo 25 glasova više.

Dakle, na osnovu obrađenih glasačkih listića sa 95,05 posto, tačnije, 96 biračka mjesta, Benjamina Karić (Trojka) ima 42,23 posto, odnosno, 10.444 glasova dok njen najveći protukandidat Muamer Bandić (SBiH) ima 40,37 posto, odnosno, 9.986 glasova.

Na trećem mjestu je Nedžad Koldžo (Naprijed BiH) s osvojenim 2.939 glasova te posljednji Afan Kalamujić (Platforma za progres) koji ima 1.365 glasova.

Inače, sve vrijeme je borba u ovoj izbornoj utrci neizvjesna između Karić i Bandića i moglo bi se reći da je i dalje, iako je znatno povećala prednost, jer ima 458 glasova prednosti što se može promijeniti ponovo budući da je ostalo još sa pet posto biračkih mjesta da se izbroje listići.

Zanimljiv je i podatak da će Benjamina Karić, ukoliko pobijedi, biti tek druga poslijeratna načelnica jedne sarajevske općine u poslijeratnoj historiji.

Naime, prije nje je tu funkciju obavljala Halima Hadžijamaković koja je bila u periodu 1996-2000 načelnica Općine Stari Grad ispred stranke SDA.

Nakon nje su u toj općini na poziciju dolazili samo muškarci kolege.

U ostalim sarajevskim općinama što se, prema internet pretraživanju može provjeriti, na pozicijama načelnika bili su samo muškarci.

Interesantan je podatak da je Karić prethodno bila i tek druga gradonačelnica Sarajeva. Prije nje je Semiha Borovac bila jedina žena na toj poziciji u historiji grada i to u periodu od 2005. do 2009. godine.

Sve informacije o izborima čitajte na LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!