Karić pozvala gradonačelnika Salzburga da zabrani prikazivanje filma o RS

Vijesti 12. okt 202219:18 2 komentara
N1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je gradonačelnika Salzburga Haralda Preunera da zabrani prikazivanje filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog.

Naime, premijera pomenutog filma u ovom austrijskom gradu zakazana je za 31. oktobar ove godine.

“Kada se spomene Salzburg, prva asocijacija za nas u Sarajevu jeste šetnja baroknim ulicama i tvrđavama koje oduzimaju dah, gdje je i Wolfgang Amadeus Mozart rođen”, stoji u početku pisma Benjamine Karić njenom austrijskom kolegi.

Kako je dalje naglasila, pismo je pisala s ubjeđenjem da kultura ujedinjuje ljude – a Sarajevo i Salzburg, dodala je, imaju bogate kulturalne vrijednosti.

“Imajući to na umu, zamolit ću vas da spriječite prikazivanje filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” u svome gradu. Naime, spomenuti film nije izraz umjetnosti, nego propaganda koja iskrivljuje činjenice i glofificira ideologije koje su inicirale raspad naše zemlje, ali i genocid, te brojne ratne zločine”, napisala je Karić.

Dodaje kako je Bosna i Hercegovina ponosna na svoju multietničnost, ali da je zbog toga na meti nacionalista.

Napomenula je da svi ljudi koji su na vodećim pozicijama moraju poštovati deklaracije, ljudska prava, presude međunarodnih krivičnih sudova i civilizacijske vrijednosti.

Dodala je da svako od nas ima odgovornost prema istini i pravdi, te da je sigurna u to da će i gradonačelnik Salzburga djelovati konkretno i po svojoj savjesti.

Podsjetimo, u filmu govori i kontroverzni režiser Emir Kusturica, a ranije su zabranu njegovog prikazivanja tražile i Majke Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare