Karić prošetala Baščaršijom sa slovenskom ministricom Tanjom Fajon

Vijesti 28. jun 202417:04 0 komentara
N1

„Sarajevo uvijek otvorenih ruku i punog srca dočekuje svoje istinske, osvjedočene prijatelje“, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić ugostivši danas ministricu vanjskih poslova Slovenije, Tanju Fajon.

Prošetale su starogradskom jezgrom uz tradicionalni obilazak Baščaršije.

Istaknuto je da kandidatski status BiH za članstvo u EU obavezuje na redovne bilateralne sastanke i dijalog sa partnerima iz Evrope.

„Moja je namjera da takva inicijativa dolazi upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine“, poručuje Karić uz poruku da „ulazak u evropsku porodicu treba podršku svih nivoa vlasti, ali počinje na lokalnom“.

N1

Fajon se danas sastala i sa Elemedinom Konakovićem ministrom vanjskih poslova BiH.

Konaković i Fajon razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i nastavku puta Bosne i Hercegovine prema članstvu u Europskoj uniji kroz ispunjavanje pred nju postavljenih uslova, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Konaković je naglasio kako je put Bosne i Hercegovine u kontekstu procesa integracija vezan za razvoj ekonomije, ostanka građana u zemlji, investicija koje će kreirati nova radna mjesta i povećati izvoznu moć zemlje. Političkim liderstvom treba to omogućiti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, integracijom i razvojem Zapadnog Balkana osigurati ekonomski napredak Bosne i Hercegovine ali i regiona”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Fajon još jednom istakla dokazano prijateljstvo Slovenije i Bosne i Hercegovine te da će Slovenija nastaviti podržavati BiH na putu prema članstvu u EU.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!