Katica o incidentu na turniru: Skup prijavljen policiji, kao takav i tretiran

Vijesti 16. jan 202311:00 1 komentar

Bosanskohercegovačku, ali i regionalnu javnost, potresla je vijest o izgredu koji se prije dva dana desio u sarajevskom naselju Ilidža, kada su maskirani huligani na fudbalskom turniru napali grupu roditelja iz Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica bio je među prvima koji je stigao na mjesto incidenta, posjetio povrijeđenog, a jutros je za N1 govorio ne samo o slijedu nemilih događaja, nego i o istrazi koja predstoji.

Katica uvjerava kako je reakcija policije bila promptna, te da je upravo zahvaljujući tome spriječeno daljnje moguće širenje narušavanja reda i mira.

Dok je, kako je rekao, reakcija policije nakon prijave incidenta bila pohvalna – tek treba utvrditi da li je uoči incidenta bila napravljena adekvatna sigurnosna procjena. Skup je, prema informaciji koju naš sagovornik ima, bio prijavljen policiji, ali nije bilo fiksnog obezbjeđenja.

“Skup je, koliko znam, bio prijavljen policiji, kao takav je i tretiran. Treba ispitati da li se radilo o adekvatnoj sigurnosnoj procjeni i da li je adekvatno reagovano. Komesar je još jučer formirao tzv. unutrašnju inspekciju, odnosno kontrolu koja će provjeriti sve moguće činjenice. Siguran sam da će analiza ponuditi podlogu da se ubuduće radi mnogo bolje, danas ću dobiti pismenu informaciju od komesara sa svim relevantnim činjenicama. Siguran sam da treba prilagoditi buduće sigurnosne procjene i postupanje policije na ovakvim događajima. Čuo sam da u ovom slučaju nije bilo fiksnog obezbjeđenja od policije, nego od organizatora i zaštitne agencije”, ispričao nam je.

Katica je, zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, i ministrom kulture i sporta KS Samirom Avdićem obišao povrijeđenog roditelja.

“To su jako razumni ljudi, razumiju da je ovo incidentna i izolovana situacija. Bio je pribran i izgledao normalno”, naveo je.

Podsjetimo, deset osoba lišeno je slobode nakon incidenta. Katica pojašnjava da se od deset privedenih – njih osam tretiraju kao direktni izvršitelji, a dvoje kao pomagači.

Sinoć su predati nadležnom kantonalnom tužitelju koji ima 24 sata da odluči šta dalje. Katica vjeruje da se, u konačnici, može očekivati osuđujuća presuda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare