Kazaz: Dodik proizvodi novu opasnu krizu

Vijesti 28. mar 202418:34 0 komentara
N1

Univerzitetski profesor i politički komentator Enver Kazaz izjavio je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred novom političkom krizom čiji ishod ne može predvidjeti sa sigurnošću.

Kazaz smatra kako današnji govor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred entitetskom skupštinom jasno ukazuje da će ovoga puta ići do kraja.

“Dodik je od Skupštine tražio povlačanje nadležnosti koje su s entiteta RS prenešene na državnu razinu. Tražio je pored toga čitav niz drugih stvari. Iz njegovog govora je jasno da Dodik ciljano proizvodi novu veliku krizu. To je opasno po BiH”, rekao je Kazaz u komentaru za N1.

No, s druge strane, profesor smatra da će to značiti daljnju izolaciju Republike Srpske, pooštravanje sankcija Dodiku i entitetskim vlastima.

“Moguće su i ekonomske sankicije. Republika Srpska je u ekonomskoj, finansijskoj i demografskoj krizi”, dodao je.

S obzirom na, kako je kazao, novu krizu proizvedenu današnjom sjednicom, evropski put BiH je trenutno blokiran.

“Koliko će ta blokada trajati, ne zna se. Vjerovatno onoliko koliko i danas proizvedena kriza. A izolacijom RS-a od Zpada, Dodik suštinski urušava ekonomski i finansijski taj entitet”, komentarisao je za N1 Enver Kazaz, univerzitetski profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!