Kazaz: Dodikov cilj je zaustaviti napredovanje BiH ka EU, Čović se uplašio američkih sankcija

Vijesti 22. feb 202417:34 0 komentara
N1

Univerzitetski profesor i publicista Enver Kazaz danas je za N1 komentarisao aktuelnu političku i društvenu situaciju u BiH u jeku novih slučajeva femicida. Također, osvrnuo se na aktuelne političke prilike i odnose kazavši da se Dragan Čović vjerovatno uplašio američkih sankcija.

Novi femicid?

“Da, mi smo “mačističko i militantno” društvo, vrlo patrijarhalno. Žene su žrtve naše kulture. U svakom slučaju, bitno je pooštriti zakone. Često kažem, za jedan običan šamar bi trebalo dati pet godina zatvora. Pooštravanje kazni je jedino moguće rješenje”, kazao je Kazaz i dodao:

“Bojim se da je konzervativni model društva koji je nametnut nakon rata u BiH zapravo antiženski. Žene trpe i na poslovima, manje su plaćene, manje vrijedne. Ovo ubilačko društvo je potrebno zaustaviti što prije”.

Kazaz dodaje da ratne traume još nisu prošle u bh. društvu.

“Mi smo nasilno i traumatizirano društvo i propalo društvo. Kod nas ratna trauma još nije prošla. Političke elite razbuktavaju tu traumu. Trebalo je zbog Nizame Hećimović oštro kazniti u sudu osobe koje nisu zabranile pristup. To nam govori o bahatosti političara na vlasti i ne brizi za živote građane. Možemo reći slobodno da je naša policija propala kao i sve druge institucije sistema”.

“Vidjeli smo u slučajevima Debevec i Osmica da su povezani sa kriminalnim miljeom i mislim da je potrebna korjenita reforma”, dodao je Kazaz.

“Ja ću vrlo otvoreno reći da ministri MUP-ova lažu da je sigurnosna situacija dobra”, istakao je.

Kada je riječ o političkoj situaciji, poručio je da je Dodik iracionalan ali istovremeno i pragmatičan političar.

“Dodik je iracionalan, ali na drugoj strani pragmatičan političar. Njegova posjeta Rusiji i Bjelorusiji, poslije kod Erdogana, pa Mađarskoj, ciljano je planirano kako bi spriječio svojim odsustvom donošenje preostala dva zakona koji su neophodni uvjeti za otvaranje pregovora sa EU. Ili, želi da njegovi podanici donesu te zakone a on ispadne veliki “Srbenda” pred narodom. Mislim da je njegov cilj zaustaviti napredovanje BiH ka EU. S Dodikom nikad ne znate, moguće je da taj iracionalni političar sutra donese neke druge zakone. Trojka je otkočila procese u zemlji, svojom politikom kompromisa i uvukla Dodika u pregovaračke procese”.

“Vidio sam da je Čović pristao na odluku Vlade FBiH da BH Gas radi južnu interkonekciju, što znači da se Čović uplašio američkih sanckija i da bi mogao biti kooperativan na EU putu”, dodao je Kazaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!