Kazaz o inicijativi za smjenu Mandića: NiP se priklonio SDA u Centru

Vijesti 27. jul 202316:44 3 komentara

Univerzitetski profesor Enver Kazaz danas je u programu N1 prokomentarisao i inicijativu za opoziv načelnika sarajevske općine Centar, Srđana Mandića. Kako je istakao Kazaz, jako mu je žao i smatra da se stranka Narod i pravda ponaša neodgovorno.

Tako mi je žao! NiP se u Sarajevu ponaša vrlo neodgovorno i možda s razlogom tuče Tanovića u Novom Sarajevu, tamo se NIP podijelio, ali potpuno bez razloga se napada gospodin Mandić. To je načelnik koji je dobio ogromnu podršku građana, jedini je ne Bošnjak načelnik što je meni važno zbog multietničkog Sarajeva. Nadam se da će građani odbiti ovaj zahtjev za opoziv“, kazao je Kazaz u razgovoru za N1.

S obzirom da su iz NiP-a kao jednu od zamjerki naveli procente u izvršenju budžeta, Kazaz je kazao:

Ne znam izvršenje budžeta niti sam ga gledao, ali takvim informacijama je uvijek moguće degradirati nekog. Ne znam šta će odgovoriti Mandić, ne vjerujem da je tako slabo izvršenje budžeta. Općina Centar je uradila neke lijepe stvari, neka igrališta, neke puteve. Ja pratim Mandića na Facebooku, zaista fino radi i vole ga građani. To se može odbiti o glavu NiP-u“.

Da li se NIP priklonio SDA u Centru?

To je očigledno da su se priklonili SDA. Praktično to je veliko pitanje za Trojku. Jedan od najvećih ispita za Trojku je taj nepromišljen potez. Gospodin Konaković ili Ademović ili ko već vodi NIP morat će dobro razmisliti, jer bi to raspakovalo vlast na više nivoa. Trojka koja doživljava trijumf na političkoj sceni, sebi pravi problem u jednoj općini. Izgleda da se zbog kile mesa kolje čitav vo“, istakao je Kazaz i dodao:

“Ja tu odluku komentiram s puno žala jer sam polagao ogromne nade u promjenu načelnika. Jedan od mojih favorita bio je gospodin Mandić”.

Prihvaćena inicijativa za opoziv Mandića, najavljen referendum za 17. septembar

Podsjećamo, na današnjoj, 31. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Klub vijećnika Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo podnio je, zajedno sa ostalim vijećnicama i vijećnicima, inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Srđana Mandića, te je Općinsko vijeće podržalo ovu inicijativu i donijelo Odluku o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo. O opozivu načelnika, građani Općine Centar će odlučivati u nedjelju, 17. septembra 2023. godine tajnim glasanjem od 7 do 19 sati.

Iz Općinske organizacije NiP Centar iznijeli su razloge potpunog gubitka političke podrške za načelnika Mandića, odnosno razloge podnošenja navedene inicijative kao i podrške odluci o pokretanju opoziva načelnika, iako su, kako je istaknuto u saopćenju, većini građana, posebno onima koji redovno komuniciraju sa izabranim vijećnicima, ti razlozi itekako poznati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare