Kazaz: SDA nije mogla dovoljno ukrasti, zato je Bećirović pobijedio

Vijesti 17. okt 202217:19 0 komentara

Dvije sedmice su od okončanja opštih izbora u BiH, no glasovi se i dalje broje. Neki i ponovno. Univerzitetski profesor i politički analitičar Enver Kazaz komentarisao je Opće izbore i rezultate najjačih stranaka u BiH, te rezultate opozicije u oba entiteta.

Kazaz je na početku kazao kako se tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik nisu onemogućile krađe na izborima, što se dešavalo i ranije, ali da je razotkrilo nepravilnosti.

“I u RS i u FBiH je to kontaminirano. Činjenica je da se oko toga u političkom polju spinuje i da gubitnici izbora pokušavaju profitirati. Da se na vlast ukazuje kao na korumpiranu i kriminogenu vlast, a pri tome se umanjuje slab vlastiti rezultat. Na prošlim izborima je Bećirović masovno pokraden, SDA je pobijedo, jer SDA nije mogla dovoljno ukrasti”, kaže Kazaz.

Komentarisao je i ponovno brojanje glasova za potpredsjednika i predsjednika RS.

“Ja bih volio da izbori ponove u cijeloj BiH, ali mislim da to nije moguće, nije moguće ni u RS. Mislim da opozicija nema u oba entiteta da prisile vlast na ponavljanje izbora. Ja bih prstom upro u CIK. CIK nema dovoljno snage da implementira zakon i sad su prisiljeni jer je uvedena krivična odgovornost i ukazuju na krađu. CIK je odgovoran za sporost u davanju rezultata izbora. To tijelo koje bi trebalo da vodi računa o efikasnosti izbornih rezultata je nas postavila u talas političkih partija i spinova. Mi ne možemo racionalno analizirati izbore”, mišljenja je Kazaz.

U FBiH pokrenuta nova politička energija…

Istakao je da je u FBiH pokrenuta nova politička energija i to je mudrost opozicije da se okupi i ima elemente da formira vlast izbacujući SDA s trona.

“U RS opozicija u zabludi. Ona je Dodiku odgovarala istom nacionalističkom retorikom i omogućili Dodiku da drži stvar pod kontrolom i nastavljaju da griješe na identičan način. Treba biti ideološka razlika. HDZ nema opoziciju i to je žalosno. Možemo reći da postoji politički pluralizam, ali u hrvatskom političkom korupusu nažalost toga nema”, kaže Kazaz.

Istakao je da opozicija poput HDZ 1990 i HRS postoji, ali im Čović i sistem vlasti ne daju da se razvija.

“Ideologija je vrlo čvrsta i kandidatura Komšića ih homogenizira, ali ih koči Čović koji ne dozvoljava da se opozicija razvija. Ima sve javne resurse pod svojom kontrolom i oni koji su opozicija se suočavaju sa velikom Čovićevom batinom. Željko Komšić je izgovor za sve loše što rade u HDZ, a da pri tom ne branim politiku Željka Komšića“, kaže Kazaz.

Kazaz je rekao da bolna rana bh. političkog života traje od 2006. nakon pada “Aprilskog paketa”. Kriza sa Dejtona pada na razinu “Vašingtonskog sporazuma”, i krizu između HDZ-a i SDA. Mišljenja je da bi novi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirević moga te odnose stabilizovati.

“Bećirović je očigledno neko ko ne želi daljnje nacionalne konfrotacije. Promjena vlasti u FBiH, stranke pridružene “Trojci”, mogu napraviti veliki državotvorni korak da prestanu sa nacionalizmom koji je karakterističan SDA, i suprotstaviti se  političkom separatizmu Čovića. Treba iskoristiti šansu koju nam je dala Evropska unija i da se ispuni prvih osam uslova koje je lako ispuniti”, ističe Kazaz.

Kazao je da je pobjeda SDA relativna i da je to klijentelistička pobjeda. “Gotovo 30 godina na vlasti su i imaju stabilno glasačko tijelo. Izračunajte broj državnih službenika i njihove porodice i dobijete njihove glasače. Bakit Izetbegović je najpogubnija figura SDA. Otišao je od Zpada ka Istoku, odnosno prema Erdoganu”.

“SDA i NiP da se ujedine, bili bi moćna partija”

Za kraj je kazao da će HDZ biti stabilna partija sve dok traje jaki hrvatski nacionalizam. “Čović je uspješan makijavelist, on koristi sva sredstva. Šarović je racionalan političar, ali mu je temeljna greška jer Dodiku odgovara radikalnim srpskim nacionalizmom. Izetbegović mora otići iz SDA, ako se ne reformiraju, poješće ih NiP Dine Konakovića. Ako Izetbegović ode, postoji mogućnost da se SDA i NiP ujedine i bili bi moćna partija. Svi su protiv SDA i ne mogu ostati na vlasti”, analizirao je Kazaz i dadao da je nemoguće praviti građanski BiH, aludirajući na ujedinjenu opoziciju, ako je kapital na koji se oslanjaju uglavnom bošnjački.

Ističe da Željko Komšić i DF, koje HDZ ne želi u koaliciji, nema drugu opciju nego da idu i dalje sa SDA.

“Treba nam kosmopolitizam i internacionalizam, ali Komšić ne govori tako, on govori suprotno. Njegovi glasači su mu vjerni više nego glasači HDZ-a prema HDZ-u. Ne vjerujem u koaliciju između DF i SDP, vjerujem da će ići sa SDA. HDZ ne želi DF u vlasti”, zaključio je Kazaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!