KCUS: Kod 10 pacijenata otkriven omicron soj koronavirusa

Vijesti 29. dec 202113:12 > 13:22 0 komentara
N1

Prema posljednjim podacima redovnog specifičnog "screeninga" na aktuelno cirkulirajuće varijante SARS CoV 2, danas je u OJ Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), otkriveno deset slučajeva omicron varijantnog soja koronavirusa, potvrđeno je za N1.

Od stotinu pozitivnih uzoraka na SARS CoV 2, detektovanih 27. decembra, 10 posto pokazalo je prisustvo ove varijante. Prisustvo omicrona dokazano je kod pacijenata iz domova zdravlja: Saraj polje (dva slučaja), Stari grad (dva slučaja), Centar (četiri slučaja) i Ilidža (dva slučaja). Dalja karakterizacija sekvencioniranjem u našoj laboratoriji slijedi u narednim danima“, kazali su u OJ Klinička mikrobiologija KCUS-a.

Također, za N1 je izjavu dao i Goran Čerkez, pomoćnik ministra federalnog ministrstva zdravstva kazavši da je činjenica u FBiH dosta stabilna. Specifične testove za omicron soj koronavirusa je nabavio sam KCUS, te su tako bili u mogućnosti detektovati omicron soj, istakao je.

Od 100 urađenih testova na KCUS-u, nespecifičnim PCR testom koji može detetkovati omikron, potvrđeno je 10 slučajeva. Oni trebaju biti potvrđeni i sekvencioniranjem i očekujemo da će za 3-4 dana biti potvrđeno da je omikron prisutan i u BiH. Činjenica je da je situacija u FBiH dosta stabilna, ali u isto vrijeme je vidljivo da imamo porast incidence u KS, HNK i Goraždu. Očekujemo da će i kantonalni krizini stožeri nastave pratiti situaciju i donositi propisane mjere“, rekao je Čerkez za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!